Značenje i porijeklo prezimena AMBROŽ

Značenje prezimena AMBROŽ: Poreklo i značenje imena

Prezime Ambrož ima svoje porijeklo u srednjem vijeku i spada u kategoriju nadimčkih prezimena. Nadimčka prezimena su se davala po nekoj karakteristici osobe koja je nosila prezime, pa se tako može zaključiti da je neko od predaka nosio nadimak Ambrož. Ambrož je ime grčkog porijekla, a značenje mu je 'besmrtan'.

U hrvatskoj etimologiji ime Ambrož se smatra izvedenim iz latinskog imena Ambrosius. U nekim zemljama se ime često koristi kao muško ime, dok se u Hrvatskoj najčešće pojavljuje kao prezime.Prezime Ambrož se u Hrvatskoj javlja uglavnom u sjeverozapadnom dijelu zemlje, a najviše u Zagrebu i okolici.

Postoji i varijanta prezimena - Ambroš, koja je također potekla od istog nadimka.Uz značenje imena, važno je spomenuti da je Ambrož također ime svetog biskupa iz Milana koji je živio u 4. stoljeću.

On je poznat kao jedan od najvećih crkvenih otaca i zaštitnik od gladi, žeđi i bolesti.Ukratko, prezime Ambrož potječe od nadimka nekog od predaka koji je nosio ime Ambrož, a samo ime ima značenje 'besmrtan'. Prezime se najviše javlja u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, a osim toga, Ambrož je i ime poznatog svetog biskupa.