Značenje i porijeklo prezimena BARIČEVAC

Značenje i porijeklo prezimena BARIČEVAC:

Prezime Baričevac ime je koje se vrlo rijetko pojavljuje u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, samo 20 osoba nosi ovo prezime.

No, iako je rijetko, prezime Baričevac ima zanimljivo značenje i porijeklo.Prezime Baričevac potječe od riječi "barič", što na hrvatskom jeziku znači "mali ribnjak". Ovo prezime ima korijene u dolini Neretve, a danas se može pronaći u Hercegovini, Dalmaciji i Bosni i Hercegovini.Pretpostavlja se da su nositelji prezimena Baričevac potekli iz zemljoradničkih obitelji koje su se bavile uzgojem ribe u malim ribnjacima.

Međutim, neke teorije govore i o tome da su nositelji ovog prezimena bili ribari, ili su čak nadzirali ribnjake na posjedima bogatijih gospodara.U starim knjigama i dokumentima ovaj se kraj često nazivao "Baričevica". Neki povjesničari smatraju kako je upravo ova riječ bila temelj za nastanak prezimena Baričevac. U tim se dokumentima često spominju i "Baričevići", što su bili stanovnici naselja u dolini Neretve.Prezime Baričevac se razvilo tijekom 18.

i 19. stoljeća, a danas ga nose uglavnom osobe koje potječu iz mjesta blizu rijeke Neretve. Uglavnom su to sela u okolici Metkovića, Ploča i Opuzena.Prezime Baričevac, iako rijetko, ima dugu i zanimljivu povijest. Nosioci ovog prezimena mogu biti ponosni na svoje korijene i na tradiciju koju su prenijeli svojim potomcima.