Značenje i porijeklo prezimena ERDELEC

Značenje prezimena ERDELEC: Odakle potječe?

Prezime Erdelac je jedno od rijetkih prezimena koje se nalazi samo u Hrvatskoj. Zbog toga, mnogi se pitaju odakle potječe i što znači ovo prezime.Prema nekim izvorima, prezime Erdelac potječe od mađarske riječi "erdei", što znači šumski ili iz šume.

Ime "Erdelac" znači "onaj koji je iz šume" ili "onaj koji živi u šumi". Međutim, postoje i druga mišljenja o porijeklu prezimena, kao što je mogućnost da potječe od imena mjesta ili da označava neku osobinu osobe koja ga nosi.Prezime Erdelac prvi put se spominje u Hrvatskoj u 18. stoljeću, točnije u Međimurju.

Prema nekim izvorima, Erdelci su bili porijeklom iz Mađarske te su se doselili u Hrvatsku. Međutim, postoje i druga mišljenja o njihovom porijeklu.U 19. stoljeću, prezime Erdelac počelo se širiti i po drugim dijelovima Hrvatske, naročito u Zagrebu i okolici.

Danas, obitelji s ovim prezimenom žive u različitim dijelovima Hrvatske, a poznata su imena poput Stjepana Erdelca, poznatog hrvatskog dramskog pisca, ili Damira Erdelca, poznatog hrvatskog nogometaša.Ukratko, prezime Erdelac potječe od mađarske riječi "erdei" i znači "onaj koji je iz šume" ili "onaj koji živi u šumi". Prvi put se spominje u Hrvatskoj u 18. stoljeću u Međimurju, a danas se nalazi u različitim dijelovima Hrvatske.