Značenje i porijeklo prezimena FAJTIĆ

Značenje i porijeklo prezimena FAJTIĆ

Prezime FAJTIĆ je jedno od mnogobrojnih prezimena koja se nalaze u Hrvatskoj. Njegovo porijeklo seže na područje Bosne i Hercegovine, točnije u Hercegovinu. Prezime FAJTIĆ se smatra relativno mladim prezimenom, budući da je nastalo u 19.

stoljeću.Prema nekim teorijama, prezime FAJTIĆ potječe od turske riječi "fahi", što znači "trgovac". Druga teorija govori da ono potječe od turske riječi "fakir", što znači "siromah". Ovo prezime može imati i slovensko porijeklo, budući da se slovenska riječ "fajf" prevodi kao "pištaljka", a može se odnositi i na osobu koja je strastvena u pjevanju ili sviranju.

U Hrvatskoj, prezime FAJTIĆ se najviše javlja u sjevernoj Hrvatskoj, točnije u Koprivničko-križevačkoj županiji. Međutim, ono se može naći i u drugim dijelovima Hrvatske, kao što su Dalmacija i Istra. Također, FAJTIĆI žive i u drugim zemljama, poput Srbije, BiH, Slovenije i Austrije.Prezime FAJTIĆ se u prošlosti pisalo i kao FAJTHIĆ, FAITIĆ, te kao FAJTI, FAITI i FAJTIĆIĆ.

Razlog ovim različitim zapisima leži u činjenici da su ljudi u prošlosti pisali po vlastitom nahođenju i pravilima koje su poznavali.Kao i kod mnogih drugih prezimena, FAJTIĆI su se u prošlosti bavili različitim zanimanjima, kao što su trgovina, poljoprivreda, ali i vojna služba. Danas se FAJTIĆI bave različitim zanimanjima, a u Hrvatskoj ih ima oko 200.U zaključku, prezime FAJTIĆ je jedno od mnogobrojnih prezimena u Hrvatskoj sa zanimljivim porijeklom. Iako je relativno mlado, ono se može pronaći u različitim dijelovima Hrvatske, ali i drugim zemljama.