Značenje i porijeklo prezimena ŽARKOV

Značenje prezimena Žarkov: Odakle potječe?

Prezime Žarkov ima slavensko podrijetlo i nastalo je od imena Žarko. Žarko je muško ime koje se sastoji od dvije riječi - "žar" i "ko".

"Žar" znači vatru, lomaču, plamen, a "ko" je sufiks koji označava pripadnost, odnosno osoba koja ima nešto zajedničko sa žarom, plamenom ili vatrom. Tako bi se ime Žarko moglo prevesti kao "onaj koji pripada plamenu" ili "vatreni".Prezime Žarkov se prvi put spominje u 17. stoljeću u Hrvatskoj.

Prema nekim izvorima, prezime se pojavljuje u okolici Siska, a prema drugima, potječe iz Dalmacije. Prema jednoj teoriji, prezime potječe od osobe koja se bavila proizvodnjom žara, a prema drugoj, potječe od osobe koja je bila posebno vatrena i strastvena.U Hrvatskoj se prezime Žarkov najčešće pojavljuje u Dalmaciji, Zagrebu i okolici Siska.

Također, prezime je prisutno i u drugim zemljama, poput Srbije, Makedonije, Bugarske, Rusije i Ukrajine. U Srbiji se prezime piše kao Žarkov, a u ostalim zemljama može se pojavljivati u različitim oblicima, poput Žarkova, Žarkovski, Žarković, itd.U današnje vrijeme, prezime Žarkov nosi velik broj ljudi širom svijeta. Mnogi od njih su uspješni u različitim područjima, poput sporta, umjetnosti, znanosti, politike, itd. Iako je porijeklo prezimena nejasno, ono nosi sa sobom snažno značenje koje asocira na vatru i strastvenost.