Značenje i porijeklo prezimena BARBULOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena BARBULOVIĆ:

Prezime Barbulović potječe iz Hrvatske i ima slavensko porijeklo. Prezime se sastoji od dva dijela: "Barbul" i sufiksa "-ović". "Barbul" se smatra riječju iz dijalekta koji se govori na području Like i Gorskog Kotara, a znači "bijela breza".

Sufiks "-ović" je tipičan sufiks u hrvatskim prezimenima i označava pripadnost obitelji ili rodu.Prezime Barbulović se prvi put pojavljuje u pisanim dokumentima sredinom 18. stoljeća. Prvotni nositelji prezimena su bili stanovnici sela u blizini Ogulina, a tijekom vremena se proširilo na cijelu Hrvatsku.Jedna od najznačajnijih osoba s prezimenom Barbulović u povijesti Hrvatske je Josip Barbalić-Barbulović (1810.-1881.), hrvatski političar i pravnik.

Bio je među glavnim osobama koje su sudjelovale u donošenju Hrvatskog narodnog preporoda 1861. godine. Također, bio je i član Sabora i ministar pravosuđa u nekoliko navrata.Danas se prezime Barbulović relativno često može pronaći u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Mnogi nositelji prezimena su aktivni u različitim područjima, uključujući umjetnost, sport, znanost i politiku.Ukratko, prezime Barbulović ima slavensko porijeklo i sastoji se od riječi "Barbul", koja označava bijelu brezu, i sufiksa "-ović", koji označava pripadnost obitelji ili rodu. Prezime se prvi put pojavilo u pisanim dokumentima u 18. stoljeću, a jedna od najznačajnijih osoba s ovim prezimenom u povijesti Hrvatske bio je Josip Barbalić-Barbulović, političar i pravnik. Danas se prezime može pronaći u različitim područjima i regijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.