Značenje i porijeklo prezimena BOSIOČIĆ

Značenje i porijeklo prezimena BOSIOČIĆ

Prezime BOSIOČIĆ prilično je rijetko, no ipak ima zanimljivu povijest i značenje. Prema nekim izvorima, prezime potječe iz Hercegovine, dok su drugi mišljenja da je podrijetlom iz Dalmacije.Prezime BOSIOČIĆ sastoji se od dvije riječi, Bosio i Čić.

Riječ Bosio mogla bi imati značenje "borac" ili "junački" na talijanskom jeziku, dok bi Čić mogao biti skraćena verzija prezimena Čičak ili Čičić. Tako bi se prezime BOSIOČIĆ moglo protumačiti kao "junački Čičak" ili "borbeni Čičić".Prezime BOSIOČIĆ prvi put se spominje u 19. stoljeću u Hercegovini, dok se kasnije pojavljuje u različitim krajevima Dalmacije, poput Splita, Šibenika i Trogira.

Danas su nositelji prezimena BOSIOČIĆ uglavnom koncentrirani u Splitu i okolici.Interesantno je da su neki od nositelja prezimena BOSIOČIĆ bili poznati i utjecajni ljudi. Tako je Ante BOSIOČIĆ, rodom iz Splita, bio jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Splitu.

Josip BOSIOČIĆ, također iz Splita, bio je poznati novinar i publicist.Ukratko, iako je prezime BOSIOČIĆ prilično rijetko, njegovo značenje i povijest su zanimljivi. Od podrijetla iz Hercegovine ili Dalmacije, do značenja "junački Čičak" ili "borbeni Čičić", prezime BOSIOČIĆ ima bogatu povijest koja seže do 19. stoljeća. Danas su nositelji prezimena BOSIOČIĆ prisutni uglavnom u Splitu i okolici, a neki od njih su bili poznati i utjecajni ljudi.