Značenje i porijeklo prezimena KORMOŠ

KORMOŠ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Kormoš jedno je od brojnih prezimena koja se mogu pronaći na području Hrvatske, ali i u drugim zemljama Europe. Kormoš je prezime koje ima zanimljivo značenje i porijeklo, a koje se može pratiti kroz povijest.Kormoš je prezime koje se najčešće javlja u sjevernom dijelu Hrvatske, točnije u Međimurju, ali se može naći i na drugim područjima Hrvatske, kao i u susjednim zemljama poput Mađarske i Austrije. Prezime Kormoš potječe od imena Kormoš, koje je bilo u uporabi u 14.

stoljeću.Kormoš se sastoji od dva dijela, kor i moš. Kor na mađarskom jeziku znači drvo ili stablo, dok moš označava šumu ili šumovito područje. Prema tome, prezime Kormoš moglo bi značiti osoba koja živi ili potječe iz šumovitog područja.

Međutim, postoje i druga tumačenja koja se tiču značenja prezimena Kormoš.Jedna od verzija je da prezime Kormoš potječe od imena koje se koristilo u 14. stoljeću, a koje je značilo kormilo. Prema tome, prezime Kormoš moglo bi značiti osoba koja je vješta u upravljanju brodom ili drugim plovilom.

Postoji i verzija da prezime Kormoš potječe od riječi kormilo, ali da se radi o prezimenu koje su dobili majstori graditelji brodova. Ovo objašnjenje se temelji na činjenici da se prezime Kormoš može pronaći na području koje je bilo poznato po gradnji brodova.U svakom slučaju, prezime Kormoš ima zanimljivo značenje i porijeklo, a njegova rasprostranjenost u Hrvatskoj i drugim zemljama ukazuje na to da je bilo važno u povijesti ljudi koji su ga nosili. Danas se prezime Kormoš može naći u brojnim oblicima, od Kormošića i Kormošaka do Kormoševića i Kormošara.