Značenje i porijeklo prezimena MUŠINOVIĆ

Značenje prezimena MUŠINOVIĆ: Odakle potječe?

Prezime Mušinović je vrlo zanimljivo prezime koje se često susreće u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim dijelovima Balkana. Ovo prezime potječe iz srpskog jezika i ima korijene u riječi "mušin" koja na srpskom jeziku znači miš.

Stoga je Mušinović prezime koje se može povezati sa zanimanjem za koje se vjerovalo da su ga neki njegovi nositelji obavljali, a to je lova na miševe.Postoje različite teorije o porijeklu prezimena Mušinović. Jedna od njih kaže da je prezime poteklo od mjesta Mušići u sjevernoj Bosni, dok druga teorija govori da je prezime steklo popularnost zahvaljujući jednom od heroja bitke na Kosovu - Milošu Obiliću.

On je navodno imao brata imenom Mušin koji se borio na strani Turaka, a nakon bitke prebjegao na stranu srpske vojske. Prema ovoj teoriji, Mušinović bi značilo "sin od Mušina".Bez obzira na to koji je razlog za njegovo nastajanje, prezime Mušinović je danas vrlo uobičajeno u Bosni i Hercegovini, a njegovi nositelji su uglavnom bili seljaci, trgovci i obrtnici.

Mnogi Mušinovići su se bavili stočarstvom, poljoprivredom i drugim poslovima koji su zahtijevali fizički rad na otvorenom.U moderno doba, prezime Mušinović je i dalje vrlo često i popularno, a njegovi nositelji su se proširili po cijelom Balkanu i šire. Mnogi Mušinovići su se uspjeli dokazati u svojim profesijama i postali poznati predstavnici različitih zanimanja. Bez obzira na to što je prezime povezano sa zanimanjem za koje se vjerovalo da su ga neki njegovi nositelji obavljali, ono je danas postalo sinonim za poštenje, rad i srčanost.