Značenje i porijeklo prezimena NOVAK PERJANEC

Značenje i porijeklo prezimena Novak

Značenje i porijeklo prezimena Novak veoma je zanimljivo, te predstavlja bitan dio hrvatske kulturne baštine. Prezime Novak spada u najčešća prezimena u Hrvatskoj, ali i šire, te se zato često susreće u svakodnevnom životu.Razmatrajući značenje prezimena Novak, možemo primijetiti da ono ima korijene u srednjovjekovnoj Hrvatskoj.

Naime, riječ "novak" odnosi se na osobu koja je upravo stupila u neki obrt, zanat ili vojsku, te je stoga bila "nova" u tom svijetu. Stoga se može zaključiti da je prezime Novak bilo rezervirano za ljude koji su tek započinjali svoju karijeru, te su se željeli izdvojiti u društvu kao nešto novo i posebno.Iako je prezime Novak veoma često u Hrvatskoj, ono je zapravo nastalo u srednjovjekovnoj Njemačkoj.

Naime, riječ "neu" na njemačkom znači "nov", pa se može zaključiti da je prezime nastalo u vrijeme kada su se Nijemci doseljavali u Hrvatsku. Također, postoji i teorija da je prezime Novak nastalo od imena "Novak", koje se u nekim dijelovima Hrvatske koristi kao muški nadimak.U Hrvatskoj, prezime Novak najčešće se pojavljuje u sjevernim dijelovima zemlje, kao što su Međimurje, Zagorje i Podravina.

Također, ovo prezime možemo pronaći i u Sloveniji i Srbiji, što ukazuje na blisku povezanost ovih zemalja kroz povijest.Ukratko, značenje i porijeklo prezimena Novak predstavljaju važan dio kulturne i povijesne baštine Hrvatske. Iako je prezime veoma često, njegov korijen seže u srednjovjekovnu Njemačku, te se razlikuje od drugih prezimena po tome što označava osobu koja tek počinje svoju karijeru u nekom zanatu ili vojsci.