Značenje i porijeklo prezimena PLETIKAPIĆ

PLETIKAPIĆ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Pletikapić jedno je od karakterističnih prezimena koja se pojavljuju u Hrvatskoj. Ovo prezime ima zanimljivo značenje i bogatu povijest, a njegovo porijeklo datira još iz srednjeg vijeka.Značenje prezimena PletikapićPrezime Pletikapić potječe od riječi pletikati, što znači "plesti". Kapić je pak izvedenica od riječi kaputić, što znači "mali kaput".

Stoga se može zaključiti da je Pletikapić prezime koje se odnosi na osobe koje su se bavile izradom odjeće ili drugih predmeta pletenjem.Porijeklo prezimena PletikapićPrezime Pletikapić prvi put se spominje u pisanim dokumentima u 16. stoljeću u Hrvatskoj. Prema nekim izvorima, ovo prezime potječe iz Dalmacije, točnije iz okolice Šibenika.

Prema drugima, Pletikapići su se doselili u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine.Postoji nekoliko teorija o tome kako je prezime Pletikapić nastalo. Jedna od njih kaže da su se Pletikapići bavili izradom odjeće za vojsku, posebno kape.

Druga teorija kaže da su se bavili izradom ribarskih mreža, a treća teorija kaže da su bili tkalci.U svakom slučaju, Pletikapići su se bavili nekim oblikom rukotvorstva, a njihova su se znanja i vještine prenosila s koljena na koljeno. Danas se prezime Pletikapić pojavljuje u različitim dijelovima Hrvatske, a još uvijek ima ljudi koji se bave pletenjem ili drugim oblicima rukotvorstva.Uz prezime Pletikapić, postoje i druga prezimena koja su izvedena od riječi pletikati, poput Pletikos, Pletikosić, Pletikosa i slično. Sva ta prezimena imaju zajedničko podrijetlo i govore o tome koliko je pletenje bilo važno zanimanje u prošlosti.Ukratko, prezime Pletikapić ima zanimljivo značenje i porijeklo koje je povezano s rukotvorstvom. Ovo prezime datira još iz srednjeg vijeka i danas se pojavljuje u različitim dijelovima Hrvatske.