Značenje i porijeklo prezimena KUNDAKČIĆ

KUNDAKČIĆ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime KUNDAKČIĆ je jedno od rijetkih prezimena koje se može pronaći u Hrvatskoj, a njegovo značenje i porijeklo su interesantni za istraživanje. Prezime KUNDAKČIĆ potječe iz Bosne i Hercegovine, a danas se može pronaći u manjem broju u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.Prezime KUNDAKČIĆ sastoji se od dva dijela: "kundak" i sufiksa "-čić".

Riječ "kundak" potječe iz turskog jezika i označava drveni dio oružja koji služi kao oslonac za rame prilikom pucanja. Sufiks "-čić" u hrvatskom jeziku označava potomka, odnosno sina.Prema nekim teorijama, prezime KUNDAKČIĆ potječe od osobe koja se bavila izradom oružja ili je bila vojnik. Druga teorija govori da je prezime nastalo kao nadimak za osobu koja je bila visoka i snažna, pa je podsjećala na drveni dio oružja.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 50 osoba s prezimenom KUNDAKČIĆ, a najviše ih živi u Gradu Zagrebu i okolici. Prezime se također može pronaći u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

U Hrvatskoj, prezime KUNDAKČIĆ se najčešće pojavljuje u Slavoniji, a manji broj osoba s tim prezimenom živi u Dalmaciji i Istri. Prezime se također može pronaći u drugim dijelovima Hrvatske, ali u manjem broju.Ukratko, prezime KUNDAKČIĆ potječe iz Bosne i Hercegovine, a danas se može pronaći u manjem broju u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Prezime se sastoji od riječi "kundak" i sufiksa "-čić", a prema nekim teorijama potječe od osobe koja se bavila izradom oružja ili je bila vojnik. Danas se prezime KUNDAKČIĆ najčešće pojavljuje u Slavoniji, a manji broj osoba s tim prezimenom živi u Dalmaciji i Istri.