Značenje i porijeklo prezimena KRIŽE

Značenje i porijeklo prezimena KRIŽE

Prezime KRIŽE jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi preko 2000 osoba s ovim prezimenom.

No, što zapravo znači prezime KRIŽE i odakle potječe?Prezime KRIŽE dolazi od riječi "križ" koja se odnosi na kršćanski simbol križa. Prezime KRIŽE nastalo je od nadimka ili imena osobe koja je bila povezana s križem ili je možda imala križ na svom grbu ili znaku. Također, prezime KRIŽE može potjecati od mjesta koje se zove Križ ili od nekog drugog mjesta koje ima veze s križem.Prezime KRIŽE prvi put se spominje u 16.

stoljeću u Hrvatskoj. Prema nekim izvorima, prezime KRIŽE potječe iz Slavonije, dok drugi izvori navode da je prezime KRIŽE nastalo u Dalmaciji. U svakom slučaju, prezime KRIŽE rašireno je diljem Hrvatske i danas se može pronaći u gotovo svim dijelovima zemlje.Uz Hrvatsku, prezime KRIŽE može se pronaći i u drugim zemljama poput Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Austrije.

U Sloveniji, prezime KRIŽE najčešće se pojavljuje u regiji Prekmurje, dok se u Srbiji najviše pojavljuje u Vojvodini.Uz prezime KRIŽE, postoje i druga prezimena koja su povezana s križem poput KRIŽAN, KRIŽANIĆ, KRIŽARIĆ i slično. Sva ova prezimena imaju isto značenje i potječu od istog korijena - riječi "križ".Ukratko, prezime KRIŽE potječe od riječi "križ" i može se povezati s osobom koja je bila povezana s križem ili s nekim mjestom koje ima veze s križem. Prezime KRIŽE rašireno je diljem Hrvatske i može se pronaći u drugim zemljama poput Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.