Značenje i porijeklo prezimena HRNJIĆ

Značenje i porijeklo prezimena HRNJIĆ:

Prezime Hrnjić jedno je od najzanimljivijih prezimena u Bosni i Hercegovini. Ovo prezime spada u kategoriju prezimena koja se odnose na zanimanja i poslove. Hrnjić se odnosi na zanimanje hrnjača, odnosno osobe koja je izrađivala posude od gline, keramike ili drugih materijala.Prezime Hrnjić se prvi put spominje u 16.

stoljeću u Bosni i Hercegovini. Pretpostavlja se da su Hrnjići porijeklom iz Hercegovine, ali se ne zna točno odakle su došli. Prezime se najviše pojavljuje u Hercegovini, ali se može pronaći i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao i u drugim zemljama.Prezime Hrnjić je vrlo rijetko u svijetu, ali je vrlo često u Bosni i Hercegovini.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi oko 4.000 osoba s prezimenom Hrnjić. Najviše Hrnjića živi u Hercegovini, ali ih ima i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.Zanimljivo je da se u nekim dijelovima Hercegovine prezime Hrnjić izgovara kao Hrnjezić.

To je vjerojatno zbog toga što se u tim dijelovima koristi ijekavski govor.Ukratko, prezime Hrnjić potječe od zanimanja hrnjača, a prvi put se spominje u 16. stoljeću u Bosni i Hercegovini. Prezime je vrlo rijetko u svijetu, ali je vrlo često u Bosni i Hercegovini, posebno u Hercegovini.