Značenje i porijeklo prezimena HANZL

HANZL - značenje i porijeklo prezimena

Prezime HANZL jedno je od najčešćih prezimena u Češkoj Republici, ali i u Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj te u manjem broju u Hrvatskoj. Prezime HANZL dolazi iz Češke i spada u kategoriju patronimskih prezimena, što znači da se prezime temelji na imenu oca ili djeda. Prezime HANZL nastalo je od imena HANZ, koje je skraćenica od imena JOHANNES, što je njemački oblik imena Ivan.Prezime HANZL u Češkoj Republici ima različite varijante, poput HANZEL, HANZLOVÂ ili HANZLÎK.

U Njemačkoj se prezime HANZL može pronaći u varijantama poput HANSEL, HANSELN, HANSELIN ili HANSELING. U Austriji se prezime HANZL može pronaći u varijantama poput HANZEL, HANZELMANN ili HANZEN.Prema nekim izvorima, prezime HANZL potječe iz srednjovjekovne Njemačke, gdje je bilo vrlo popularno ime JOHANNES. Kasnije se ime proširilo i na Češku, Slovačku i Austriju. U nekim dijelovima Češke, prezime HANZL se može povezati s njemačkim doseljenicima koji su se doselili u Češku tijekom 17.

i 18. stoljeća.Prezime HANZL se može povezati s različitim zanimanjima, poput kovača, stolara, poljoprivrednika ili trgovaca. U nekim dijelovima Češke, prezime HANZL se povezuje s plemićkom obitelji koja je imala posjede u tom području.U Hrvatskoj, prezime HANZL se javlja u manjem broju, uglavnom u sjeverozapadnom dijelu zemlje.

Prezime HANZL se može povezati s njemačkim doseljenicima koji su se doselili u Hrvatsku tijekom 18. i 19. stoljeća.Ukratko, prezime HANZL ima svoje korijene u Njemačkoj, a kasnije se proširilo na Češku, Austriju i Slovačku. Prezime HANZL spada u kategoriju patronimskih prezimena i temelji se na imenu JOHANNES, koje je njemački oblik imena Ivan. Prezime HANZL se može povezati s različitim zanimanjima i plemićkom obitelji u nekim dijelovima Češke.