Značenje i porijeklo prezimena PUFLER

Značenje prezimena PUFLER: Odakle potječe?

Prezime Pufler jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, a njegovo značenje i porijeklo često su predmet rasprava i nagađanja. Ipak, postoji nekoliko teorija o tome odakle potječe prezime Pufler.Jedna od teorija kaže da prezime Pufler potječe iz Njemačke, a da se u Hrvatsku proširilo tijekom 18.

i 19. stoljeća. Prema toj teoriji, Pufler je izvedenica od njemačkog prezimena Pflüger, što znači orač ili plug.

Prezime Pflüger relativno je često u Njemačkoj, a moguće je da su se neki njegovi nositelji doselili u Hrvatsku i prilagodili svoje prezime hrvatskom jeziku.Druga teorija kaže da prezime Pufler potječe iz Slovenije, a da su se neki njegovi nositelji doselili u Hrvatsku. Prema toj teoriji, Pufler je izvedenica od slovenskog prezimena Povh, koje se u Sloveniji javlja u različitim oblicima, kao što su Povhe, Povhej, Povhova itd.

Prezime Povh također znači orač ili plug, a moguće je da su se neki nositelji tog prezimena doselili u Hrvatsku i prilagodili ga hrvatskom jeziku.Treća teorija kaže da prezime Pufler potječe iz Hrvatske, a da je nastalo od nekog starog hrvatskog imena ili nadimka. Prema toj teoriji, Pufler bi mogao biti izvedenica od imena Pavao, što bi značilo da je netko nositelj tog prezimena bio potomak nekog Pavla. Međutim, ta teorija nije potvrđena i ostaje otvoreno pitanje porijekla prezimena Pufler.U svakom slučaju, prezime Pufler relativno je rijetko u Hrvatskoj, a najviše se javlja u sjeverozapadnom dijelu zemlje, u Krapinsko-zagorskoj županiji. Bez obzira na to odakle potječe, prezime Pufler ima zanimljivo značenje i intrigantno porijeklo koje će sigurno zainteresirati mnoge ljude koji se bave genealogijom i poviješću prezimena.