Značenje i porijeklo prezimena CRNKIĆ

Značenje prezimena CRNKIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena CRNKIĆ: Odakle potječe?Prezime CRNKIĆ jedno je od uobičajenih prezimena u Hrvatskoj, a prema nekim izvorima, može se pronaći i u susjednim zemljama poput Bosne i Hercegovine te Srbije. Prezime CRNKIĆ ima korijene u starohrvatskom jeziku, a njegovo značenje može se povezati s bojom kose.

Naime, riječ "crn" u hrvatskom jeziku označava tamnu boju, a prezime CRNKIĆ može se prevesti kao "osoba s tamnom kosom" ili "crnokos".Prema nekim izvorima, prezime CRNKIĆ potječe iz današnje Bosne i Hercegovine, a ime se prvotno pisalo kao "Crnkič". Prezime se kasnije proširilo na područje cijele Hrvatske, a danas se može pronaći u većini njenih krajeva.

Prezime CRNKIĆ nosi mnogo poznatih osoba, a neke od njih su glumac Goran Crnković, nogometaši Mario i Ivan Crnković te nogometni trener Dario Crnković.Zanimljivo je napomenuti da je prezime CRNKIĆ relativno često u Hrvatskoj te se nalazi na 333.

mjestu po učestalosti. Također, postoji nekoliko varijanti ovog prezimena poput Crnkićević, Crnkičić, Crnkiček i slično.Ukratko, prezime CRNKIĆ ima korijene u starohrvatskom jeziku te se povezuje s tamnom bojom kose. Potječe iz Bosne i Hercegovine, a danas se može pronaći u većini krajeva Hrvatske.