Značenje i porijeklo prezimena ROSOVIĆ

Značenje prezimena ROSOVIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena ROSOVIĆ: Odakle potječe?Prezime Rosović je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj, a nosi ga oko 800 osoba. Prezime Rosović možemo pronaći u Dalmaciji, posebno u Šibeniku i okolici, ali i u drugim dijelovima Hrvatske.Pretpostavlja se da prezime Rosović potječe od imena Rose, koje je bilo uobičajeno ime u Dalmaciji u 17.

i 18. stoljeću. Ime Rose dolazi od latinskog imena Rosa, koje znači ruža.

Prezime Rosović se sastoji od imena Rose i sufiksa -ović, što znači da se radi o prezimenu koje označava pripadnost nekoj obitelji.Postoji i druga teorija o porijeklu prezimena Rosović, a prema njoj, prezime potječe od riječi ros, koja u slavenskim jezicima znači roštilj. Prezime Rosović bi u tom slučaju označavalo osobu koja se bavi pečenjem mesa na roštilju.U svakom slučaju, prezime Rosović je staro prezime, koje se može pratiti unazad nekoliko stoljeća.

U arhivskim dokumentima možemo pronaći spominjanje prezimena Rosović u Dalmaciji još u 18. stoljeću.Danas, prezime Rosović nosi veliki broj ljudi u Hrvatskoj, ali i u drugim dijelovima svijeta. Prezime Rosović je postalo prepoznatljivo po svojoj jedinstvenosti, ali i po tradiciji koja je vezana uz to prezime. Mnogi nositelji prezimena Rosović s ponosom ističu svoje porijeklo i tradiciju svoje obitelji.