Značenje i porijeklo prezimena BILMAN

Značenje i porijeklo prezimena BILMAN: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime BILMAN jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali i dalje ima svoju povijest i značenje. Prema dostupnim podacima, prezime BILMAN potječe iz Njemačke, a zatim se proširilo na područje Austrije i Mađarske.Prezime BILMAN sastoji se od dvije riječi: "Bil" i "man".

Riječ "Bil" potječe od njemačke riječi "Biel", što znači "bijelo". S druge strane, riječ "man" dolazi od njemačke riječi "Mann", što znači "čovjek". Prema tome, prezime BILMAN može se prevesti kao "bijeli čovjek".Prezime BILMAN prvi se put pojavljuje u Hrvatskoj u 18. stoljeću, a najčešće se pojavljuje u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, posebno u Međimurju.

Tijekom godina, prezime se proširilo na druga područja Hrvatske, ali i na susjedne zemlje poput Slovenije i Austrije.Prezime BILMAN nije često, ali se i dalje može naći u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj je bilo 49 osoba s prezimenom BILMAN.

Najviše ih je bilo u Međimurskoj županiji, gdje su činili većinu od ukupno 49 osoba s tim prezimenom u Hrvatskoj.U Austriji, prezime BILMAN također nije često, ali se može naći u pokrajinama kao što su Koruška, Štajerska i Beč. U Mađarskoj, prezime se pojavljuje u područjima poput Baranje i Bačke.U zaključku, prezime BILMAN potječe iz Njemačke i proširilo se na područje Austrije, Mađarske i Hrvatske. Značenje prezimena može se prevesti kao "bijeli čovjek". Iako nije često, prezime se i dalje može pronaći u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, a također se pojavljuje i u susjednim zemljama.