Značenje i porijeklo prezimena SLABINAC

Značenje i porijeklo prezimena SLABINAC: Sve što trebate znati

Prezime Slabinac je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi preko 1.800 osoba s ovim prezimenom.

Prezime Slabinac ima zanimljivo porijeklo i značenje koje seže u davnu prošlost.Prezime Slabinac potječe od toponima Slabinja, malog mjesta smještenog u Sisačko-moslavačkoj županiji. Slabinja se prvi put spominje u pisanim dokumentima u 13. stoljeću, a ime mjesta potječe od riječi "slab", što znači "prolazan" ili "loš". Prema nekim teorijama, ime mjesta je dobilo po tome što je bilo smješteno na lošem, slabom tlu koje nije bilo pogodno za uzgoj usjeva.Prezime Slabinac se prvi put spominje u 16.

stoljeću u Sisačkom kapetaniji. Prezime se najčešće javljalo u selima oko Siska, a kasnije se proširilo i na druga područja u Hrvatskoj. Prema nekim izvorima, prezime Slabinac je nastalo od nadimka koji je bio vezan uz mjesto Slabinja.

Također, postoji teorija da prezime Slabinac potječe od imena Slavibor, koje se sastoji od riječi "slavi" i "bor", što znači "boriti se za slavu".Prezime Slabinac je često asocirano s glazbom, zbog poznatog hrvatskog pjevača Miroslava Škore, koji je rođen u mjestu Vinica kraj Siska, a koji je popularizirao pjesmu "Sude mi". Škoro je često isticao svoje porijeklo iz mjesta Slabinja, te je tako dodatno popularizirao ovo prezime.Ukratko, prezime Slabinac ima zanimljivo porijeklo koje je vezano uz malo mjesto Slabinja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Prezime se javlja u Hrvatskoj od 16. stoljeća, a potječe od nadimka ili imena koje se sastoji od riječi "slab" ili "slavi" i "bor". Danas je prezime Slabinac jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, a često je povezano s glazbom zbog poznatog pjevača Miroslava Škore.