Značenje i porijeklo prezimena ŠIKANIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŠIKANIĆ

Prezime ŠIKANIĆ jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali ipak ima svoju priču. Prezime ŠIKANIĆ potječe iz Dalmacije, a najčešće se može pronaći u Zadarskoj županiji.Prezime ŠIKANIĆ ima slavensko porijeklo te se smatra da potječe od imena ŠIKAN, što znači "tihi".

Prezime ŠIKANIĆ nastalo je dodavanjem sufiksa -IĆ, koji se često koristi u hrvatskim prezimenima.Prema nekim izvorima, prezime ŠIKANIĆ se prvi put spominje u 19. stoljeću u Zadru. Postoji nekoliko teorija o tome kako je prezime ŠIKANIĆ nastalo.

Jedna od njih kaže da je prezime ŠIKANIĆ nastalo od nadimka koji je neki član obitelji dobio zbog svoje tihosti i stidljivosti. Druga teorija kaže da je prezime ŠIKANIĆ nastalo od riječi "šik" koja se koristila za označavanje nečega modernog ili elegantnog.Prezime ŠIKANIĆ danas nosi nekoliko obitelji u Hrvatskoj, a najviše ih živi u Zadarskoj županiji.

Prezime ŠIKANIĆ nije poznato u drugim zemljama i rijetko se može pronaći izvan Hrvatske.Uz prezime ŠIKANIĆ veže se i popularna pjesma "Šikani" koju izvodi zadarski pjevač Marko Perković Thompson. Pjesma govori o životu u Dalmaciji te se u njoj spominju različiti dalmatinski gradovi i prezimena, uključujući i prezime ŠIKANIĆ.Ukratko, prezime ŠIKANIĆ ima slavensko porijeklo te se smatra da potječe od imena ŠIKAN, što znači "tihi". Najčešće se može pronaći u Zadarskoj županiji, a danas ga nosi nekoliko obitelji u Hrvatskoj.