Značenje i porijeklo prezimena TILJAK

Značenje i porijeklo prezimena TILJAK

Prezime TILJAK je jedno od onih prezimena koja su vrlo rijetka u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi samo 50 osoba s ovim prezimenom.

Međutim, iako je prezime TILJAK rijetko, ono ima vrlo zanimljivo porijeklo i značenje.Prezime TILJAK potječe iz Slavonije, točnije iz okolice grada Vinkovaca. Prezime je nastalo od imena TILJO, koje je bilo uobičajeno ime u ovom dijelu Hrvatske u 19. stoljeću.

Prezime TILJAK znači "sin TILJE" ili "potomak TILJE". TILJA je pak skraćenica za ime MATILDA, koje je u to vrijeme također bilo uobičajeno u Slavoniji.Prema nekim izvorima, prezime TILJAK može biti i varijanta prezimena TILIĆ, koje je također uobičajeno u ovom dijelu Hrvatske. TILIĆ pak potječe od imena TILIJA, koje je također bilo uobičajeno u 19.

stoljeću.U svakom slučaju, prezime TILJAK ima duboko ukorijenjeno porijeklo u Slavoniji, a ime TILJO ili TILIJA bilo je vrlo uobičajeno u ovom dijelu Hrvatske u 19. stoljeću. Danas je prezime TILJAK vrlo rijetko, ali i dalje se može pronaći u Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske.