Značenje i porijeklo prezimena ŽERUK

Značenje prezimena ŽERUK: Odakle potječe?

Prezime Žeruk je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi manje od 50 osoba s ovim prezimenom.

Porijeklo prezimena Žeruk je slovenskog podrijetla. Prezime je nastalo od imena Žerav, koje je bilo u upotrebi u slovenskom jeziku. Ime Žerav znači "žeravica", a prema nekim izvorima, može se povezati s vatrom, toplinom i energijom.U slovenskom jeziku, prezime Žeruk se prvi put spominje u 18.

stoljeću, u području današnje Slovenije. Prema nekim izvorima, prezime se počelo širiti i u susjedne zemlje, uključujući Hrvatsku.U Hrvatskoj se prezime Žeruk najčešće pojavljuje u sjeverozapadnom dijelu zemlje, u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Također, postoje i pojedinci s ovim prezimenom u drugim dijelovima Hrvatske.Značenje prezimena Žeruk je povezano s energijom i toplinom, što može ukazivati na neke karakteristike nositelja ovog prezimena. Prema nekim izvorima, nositelji prezimena Žeruk su često aktivni, energični i strastveni.Ukratko, prezime Žeruk potječe iz Slovenije, a značenje mu je povezano s vatrom i energijom. Iako je relativno rijetko u Hrvatskoj, postoje pojedinci s ovim prezimenom u nekoliko dijelova zemlje.