Značenje i porijeklo prezimena DERIFAJ

Značenje i porijeklo prezimena DERIFAJ: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime DERIFAJ jedno je od rijetkih prezimena u Hrvatskoj koje ima specifično značenje. Prezime se sastoji od dvije riječi, "deri" i "faj", a značenje mu se može prevesti kao "koža koja se ljušti". Ovo prezime je karakteristično za područje Međimurja i okolice, a prvi put se spominje u 18.

stoljeću.Prema dostupnim podacima, prezime DERIFAJ je relativno rijetko u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi manje od 100 osoba s ovim prezimenom.

Najviše ih živi u Međimurskoj županiji, a manji broj u Zagrebu i okolici.Porijeklo prezimena DERIFAJ može se pratiti do kraja 18. stoljeća, kada se prvi put spominje u crkvenim knjigama. Prezime je nastalo kao nadimak za osobu koja je imala problema s kožom, odnosno koja se često perutala.

Nadimak se kasnije pretvorio u prezime koje se prenosi s koljena na koljeno.Interesantno je da se prezime DERIFAJ ne pojavljuje samo u Hrvatskoj, već se može pronaći i u nekim drugim zemljama. Primjerice, u Sloveniji postoji nekoliko obitelji s ovim prezimenom, a postoje i tragovi da se prezime pojavljuje u nekim dijelovima Austrije.S obzirom na relativnu rijetkost ovog prezimena, može se zaključiti da se radi o specifičnom i zanimljivom dijelu hrvatske povijesti i kulture. Prezime DERIFAJ svjedoči o tome kako su se nadimci pretvarali u prezimena te kako su se neka prezimena razvijala na specifičan način.