Značenje i porijeklo prezimena BERTANJOLI

Značenje prezimena BERTANJOLI: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena BERTANJOLI: Odakle potječe?Prezime BERTANJOLI ima svoje korijene u Italiji, točnije u regiji Veneto. Prezime je nastalo od imena Bertan, koje je bilo uobičajeno u toj regiji u 16. stoljeću.

Ime Bertan je vjerojatno nastalo od talijanske riječi "berta", što znači "sjajna" ili "briljantna".Prema nekim izvorima, prezime BERTANJOLI je nastalo od nadimka koji je bio u upotrebi za nekoga tko je bio vrlo vješt u radu s drvetom. Naime, riječ "joli" na talijanskom jeziku znači "drvo" ili "drveta", pa bi se prezime moglo prevesti kao "vješt s drvetom".Prezime BERTANJOLI danas se može pronaći u različitim dijelovima svijeta, no najviše ga ima u Italiji, posebice u regiji Veneto.

U Hrvatskoj se prezime pojavljuje u Istri, a vjerojatno je nastalo kao posljedica migracija talijanske populacije na to područje u prošlosti.Zanimljivo je da se prezime BERTANJOLI može pronaći u različitim varijantama, poput Bertanjoli, Bertanjolli, Bertanijoli, Bertanijolli i slično. Ove varijante prezimena najčešće su nastale zbog različitih dijalekata koji su se govorili u različitim regijama Italije.

Ukratko, prezime BERTANJOLI ima svoje korijene u Italiji, a nastalo je od imena Bertan koje je bilo u upotrebi u regiji Veneto u 16. stoljeću. Prezime se može prevesti kao "vješt s drvetom", a danas se može pronaći u različitim dijelovima svijeta. Varijacije prezimena nastale su zbog različitih dijalekata koji su se govorili u Italiji.