Značenje i porijeklo prezimena BOLEŠIĆ

Značenje i porijeklo prezimena BOLEŠIĆ

Prezime BOLEŠIĆ jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2019. godine, u Hrvatskoj živi oko 3.000 osoba s ovim prezimenom.

No, što znači prezime BOLEŠIĆ i odakle potječe?Prezime BOLEŠIĆ potječe od osobnog imena BOLE, koje se sastoji od dvije riječi - "bol" i "mir". Prema tome, BOLEŠIĆ bi se moglo prevesti kao "onaj koji donosi mir". Prezime BOLEŠIĆ prvi put se spominje u 16.

stoljeću u Dalmaciji, a kasnije se proširilo na cijelu Hrvatsku.Prezime BOLEŠIĆ može se pronaći u različitim oblicima, ovisno o regiji u kojoj se nalazi. Tako se u Dalmaciji često javlja oblik "Boleša", dok se u Slavoniji često koristi oblik "Bolešić". U nekim dijelovima Hrvatske, poput Istre, prezime BOLEŠIĆ mijenja se u "Boleša".Prezime BOLEŠIĆ nosili su brojni poznati Hrvati, poput pjesnika Antuna Branka Šimića, političara i književnika Ante Trumbića te nogometaša Darija Srne.Uz Hrvatsku, prezime BOLEŠIĆ može se pronaći i u drugim zemljama, poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore.

U tim zemljama prezime BOLEŠIĆ također potječe od osobnog imena BOLE.Ukratko, prezime BOLEŠIĆ potječe od osobnog imena BOLE, koje se sastoji od riječi "bol" i "mir". Prvi put se spominje u 16. stoljeću u Dalmaciji, a kasnije se proširilo na cijelu Hrvatsku. Prezime BOLEŠIĆ može se pronaći u različitim oblicima, ovisno o regiji u kojoj se nalazi, a nosili su ga brojni poznati Hrvati.