Značenje i porijeklo prezimena KUŠĆE

Značenje i porijeklo prezimena KUŠĆE:

Prezime Kušće je hrvatsko prezime koje se najčešće sreće u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, točnije u Krapinsko-zagorskoj županiji. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 400 osoba s prezimenom Kušće.

Kušće je prezime koje ima zanimljivu povijest i porijeklo. Prema nekim teorijama, prezime Kušće potječe od riječi "kuća" ili "kućica", a prema drugima od riječi "kušač" što znači "onaj koji okušava".Prezime Kušće se prvi put spominje u 18.

stoljeću u Krapinsko-zagorskoj županiji. Neki izvori navode da su Kušće bili poznati stočari i zemljoposjednici, dok su drugi izvori spominju da su se bavili trgovinom i obrtom.Interesantno je da se prezime Kušće često pojavljuje u kombinaciji s drugim prezimenima kao što su: Kuščić, Kušec, Kušter, Kušan i slično.

Uz Hrvatsku, prezime Kušće se može pronaći i u drugim zemljama poput Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.Ukratko, prezime Kušće ima zanimljivo porijeklo i povijest te se najčešće sreće u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Prema nekim teorijama, prezime potječe od riječi "kuća" ili "kućica", a prema drugima od riječi "kušač".