Značenje i porijeklo prezimena MIRKAJLOVIĆ

Značenje i porijeklo prezimena MIRKAJLOVIĆ

Prezime Mirkajlović potječe od muškog imena Mirkajlo, koje se sastoji od dvije riječi - "mir" što znači mir i "kajlo" što znači kotač. Prema tome, ime Mirkajlo bi se moglo prevesti kao "mirni kotač".Porijeklo prezimena Mirkajlović je srpsko, a najčešće se javlja u istočnoj Srbiji, posebice u okolici Pirota.

Prema nekim izvorima, prezime se pojavilo u 18. stoljeću, a prvi nositelji prezimena bili su seljaci i zanatlije.U Srbiji, prezime Mirkajlović se danas nalazi na 1.102.

mjestu po broju nositelja, a prema podacima iz 2011. godine, u Srbiji živi ukupno 1.174 osoba s tim prezimenom.Prezime Mirkajlović nije često u drugim zemljama, ali se može pronaći u nekoliko zemalja u okruženju, poput Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Interesantno je da se prezime Mirkajlović pojavljuje i u književnosti. Naime, srpski književnik i akademik Matija Bećković napisao je roman "Mirkajlović", koji govori o životu jedne srpske porodice kroz nekoliko generacija.S obzirom na to da je prezime Mirkajlović prilično rijetko, može se zaključiti da su svi nositelji ovog prezimena međusobno povezani. Upravo zbog toga, istraživanje porijekla i značenja prezimena može biti od velikog značaja za sve nositelje ovog prezimena, te im pomoći u otkrivanju svojih korijena.