Značenje i porijeklo prezimena ĐIRA

Značenje i porijeklo prezimena ĐIRA: Povezanost s talijanskim prezimenom Gira

Prezime ĐIRA je relativno rijetko u Hrvatskoj, ali se može pronaći u nekoliko krajeva kao što su Primorje, Dalmacija i Istra. Prezime ĐIRA ima talijansko porijeklo te se često povezuje s prezimenom Gira koje je također talijanskog podrijetla.Prema nekim izvorima, prezime Gira potječe od latinske riječi "gyrus" što znači "krug" ili "zavoj".

To bi moglo ukazivati na to da su se prvi nositelji ovog prezimena bavili nekom djelatnošću koja je uključivala kretanje u krug ili zavojima. Drugi izvori navode da je prezime Gira nastalo od talijanske riječi "gira" što znači "okretni" ili "spretni".Kako je prezime ĐIRA povezano s prezimenom Gira, može se pretpostaviti da su prvi nositelji ovog prezimena bili potomci talijanskih doseljenika koji su se naselili u Hrvatskoj.

Ovo je posebno izraženo u Primorju gdje su se talijanski doseljenici naselili još u 18. stoljeću.Prezime ĐIRA se također može povezati s prezimenom ĐIRI koji se nalazi u Italiji.

Prema nekim izvorima, prezime ĐIRI potječe od imena Điro koje je skraćenica od imena Girolamo. Girolamo je talijanska verzija imena Hieronymus koje potječe iz grčkog jezika i znači "sveti".U svakom slučaju, značenje i porijeklo prezimena ĐIRA povezano je s talijanskim prezimenom Gira te se može pretpostaviti da su prvi nositelji ovog prezimena bili potomci talijanskih doseljenika koji su se naselili u Hrvatskoj.