Značenje i porijeklo prezimena PETKOV

Značenje i porijeklo prezimena PETKOV

Prezime Petkov je jedno od najčešćih prezimena u Bugarskoj i Makedoniji, dok se u Hrvatskoj i Srbiji pojavljuje u manjem broju. Prezime Petkov se sastoji od imena Petko koje je izvedeno od imena Petar.Prezime Petkov ima slavensko porijeklo i potječe od imena Petra koje znači "kamen" ili "stijena".

Prema nekim izvorima, prezime Petkov se pojavilo u 15. stoljeću u Bugarskoj, dok su drugi izvori mišljenja da se prezime pojavilo u Makedoniji. Prezime Petkov je nastalo od imena Petko koje je bilo uobičajeno ime u obiteljima koje su se bavile kamenarstvom ili koje su živjele u područjima s mnogo stijena.Prezime Petkov se sastoji od sufiksa "-ov" koji se dodaje na kraju imena kako bi se označila pripadnost obitelji.

U slavenskim zemljama, prezimena su se razvijala relativno kasno u odnosu na druga imena. U mnogim slučajevima, prezimena su bila povezana s nekom karakteristikom osobe ili s njezinim zanimanjem.Prezime Petkov se danas pojavljuje u različitim oblicima u različitim zemljama.

U Bugarskoj, prezime Petkov je vrlo često, dok se u Makedoniji pojavljuje u manjem broju. U Hrvatskoj i Srbiji, prezime Petkov se također pojavljuje u manjem broju, ali se i dalje može pronaći u nekim dijelovima zemlje.Ukratko, prezime Petkov ima slavensko porijeklo i nastalo je od imena Petko koje se odnosi na "kamen" ili "stijenu". Prezime Petkov se pojavilo u 15. stoljeću u Bugarskoj ili u Makedoniji, a danas se pojavljuje u različitim oblicima u različitim zemljama.