Značenje i porijeklo prezimena KLIŠKINJIĆ

Značenje i porijeklo prezimena KLIŠKINJIĆ

Prezime KLIŠKINJIĆ je jedno od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali ima zanimljivo porijeklo i značenje. Prezime se sastoji od dva dijela: Kliška i kinjić.Kliška se odnosi na grad Klis, koji se nalazi nedaleko od Splita.

Klis je bio važna utvrda u prošlosti, a danas je poznat po svojoj povijesnoj i kulturnoj baštini. Kinjić, s druge strane, dolazi od riječi kinja, što znači "mali" ili "mladi".Prezime KLIŠKINJIĆ, dakle, može se prevesti kao "mladi ljudi iz Klisa".

Prezime je karakteristično za područje Dalmacije, posebno za gradove Split i Solin te okolna mjesta.Prema podacima iz Hrvatskog državnog arhiva, prezime KLIŠKINJIĆ prvi put se spominje u 19. stoljeću, a najviše je zastupljeno u Splitu i okolici.

Interesantno je napomenuti da u Hrvatskoj postoje i druga prezimena koja se sastoje od riječi Kliška, kao što su Kliškinić, Klišmanić i Klišković. Sva ova prezimena imaju isto porijeklo, a razlikuju se samo u dodatku na kraju prezimena.U svakom slučaju, prezime KLIŠKINJIĆ ima zanimljivo porijeklo i otkriva nam nešto o povijesti i kulturi Dalmacije.