Značenje i porijeklo prezimena ČIVČIJA

Značenje i porijeklo prezimena ČIVČIJA: Povijest i geneza prezimena ČIVČIJA

Prezime Čivčija spada u kategoriju rijetkih prezimena u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj živi oko 60 osoba s ovim prezimenom.Prema etimološkom tumačenju, prezime Čivčija potječe od imena Čivča, koje je bilo u upotrebi u 16. stoljeću u Dalmaciji.

Ime Čivča je nastalo od imena Čuva, koje je bilo rašireno u Dalmaciji u 13. i 14. stoljeću. Ime Čuva potječe od latinskog imena Cyprianus, koje znači "stanovnik Cipra".Prema drugoj teoriji, prezime Čivčija potječe od riječi čivčiti, što znači "šivati".

U prošlosti su se u Dalmaciji često koristili nadimci koji su bili povezani s nekom zanatskom djelatnošću, pa bi se tako moglo objasniti porijeklo prezimena Čivčija.Prezime Čivčija se prvi put spominje u pisanim dokumentima u 18. stoljeću u Splitu. U to vrijeme prezimena su se često mijenjala, pa je moguće da su neki nositelji ovog prezimena prije imali druga prezimena.

Zanimljivo je da se prezime Čivčija danas može pronaći i u drugim zemljama, poput Srbije i Crne Gore. U Srbiji se prezime Čivčija pojavljuje u okolini Kragujevca, dok se u Crnoj Gori pojavljuje u Herceg Novom i okolici.Ukratko, prezime Čivčija potječe od imena Čivča, koje je nastalo od imena Čuva. Prema drugoj teoriji, prezime Čivčija potječe od riječi čivčiti, što znači "šivati". Prezime se prvi put spominje u 18. stoljeću u Splitu, a danas se može pronaći i u drugim zemljama.