Značenje i porijeklo prezimena KELBAS

Značenje i porijeklo prezimena KELBAS: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime Kelbas potječe iz Poljske, a sastoji se od dva dijela: kel i bas. Kel se odnosi na kelj, a bas na bazu ili temelj. Prema tome, prezime Kelbas može se prevesti kao "temelj od kelja" ili "baza za kelj".

Prezime Kelbas prvi puta se spominje u Poljskoj tijekom 16. stoljeća, a vjerojatno potječe iz područja današnje Mađarske. Prezime se tijekom vremena proširilo na susjedne zemlje poput Ukrajine, Litve, Bjelorusije i Rusije.Tijekom povijesti, nositelji prezimena Kelbas bavili su se različitim zanimanjima.

Bili su to uglavnom seljaci, ali i obrtnici, trgovci, vojnici te svećenici.Danas se prezime Kelbas može pronaći diljem svijeta, ali najveća koncentracija nalazi se u Poljskoj, Ukrajini i Rusiji. U Poljskoj je prezime Kelbas zabilježeno u nekoliko regija, poput Mazovije, Malopoljske i Podkarpatske.

U Ukrajini se Kelbas najčešće pojavljuje u regijama Lviv, Ivano-Frankivsk i Ternopil, dok se u Rusiji najviše pojavljuje u regiji Kursk.U Hrvatskoj, prezime Kelbas nije često, ali se može pronaći u nekoliko gradova i općina, poput Varaždina, Koprivnice i Križevaca.Ukratko, prezime Kelbas ima poljsko porijeklo i odnosi se na temelj od kelja. Tijekom povijesti, nositelji ovog prezimena bavili su se različitim zanimanjima, a danas se prezime može pronaći diljem svijeta, s najvećom koncentracijom u Poljskoj, Ukrajini i Rusiji.