Značenje i porijeklo prezimena MAHMUTAGIĆ

Značenje i porijeklo prezimena MAHMUTAGIĆ: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime Mahmutagić spada u kategoriju muslimanskih prezimena koja su nastala u Bosni i Hercegovini. Prema nekim izvorima, prezime Mahmutagić potječe od turske riječi "mahmut" što znači "blagoslovljen" ili "sretan", te od riječi "aga" koja označava vlastelina ili gospodara.Prema drugim izvorima, prezime Mahmutagić je nastalo od imena Mahmud, koje je bilo vrlo popularno u turskom carstvu.

Također, neki tvrde da prezime potječe od turske riječi "mahmutlu" što znači "blagoslovljeni" ili "sretni".Mahmutagići su se prvi put pojavili u Bosni i Hercegovini u 16. stoljeću, a najčešće su se naseljavali u području današnje srednje Bosne, posebno u okolici Zenice i Visokog.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi oko 2.000 osoba s prezimenom Mahmutagić, a najviše ih je u Zenici, Sarajevu, Tuzli i Visokom.Mahmutagići su bili poznati kao vrijedni i ugledni ljudi, a mnogi su se bavili trgovinom i zanatstvom.

Tijekom povijesti, neki su se istaknuli i u politici i kulturi, kao što je primjer Mahmud-beg Kapetanović Ljubušak, koji je bio jedan od najznačajnijih bosanskih vojskovođa u 18. stoljeću.Prezime Mahmutagić se danas može pronaći i izvan Bosne i Hercegovine, posebno u zemljama u kojima su živjeli bosanski muslimani, kao što su Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Kosovo.