Značenje i porijeklo prezimena LUGAREC

Značenje prezimena LUGAREC: Odakle potječe?

Prezime Lugarec je jedno od onih prezimena koja su vrlo rijetka u Hrvatskoj. Iako se ne pojavljuje često, ono je vrlo zanimljivo i ima svoju priču. Prezime Lugarec potječe od riječi "lug" što u prijevodu znači "šuma" ili "gaj". Stoga se prezime Lugarec može prevesti kao "onaj koji živi u šumi" ili "onaj koji dolazi iz šume".

Prema nekim izvorima, prezime Lugarec se prvi put pojavljuje u Hrvatskoj u 18. stoljeću u srednjoj Hrvatskoj, na području današnje Krapinsko-zagorske županije. Prema drugim izvorima, prezime Lugarec se pojavilo u 19. stoljeću u Slavoniji, u okolici Đakova.

Postoji i jedna zanimljiva legenda o porijeklu prezimena Lugarec. Prema toj legendi, jedan od predaka obitelji Lugarec bio je čuvar šume u kojoj se nalazila mala crkva. Jednog dana, tijekom lova, grof koji je bio vlasnik šume slučajno je upucao čuvara. Kako bi se iskupio za svoj grijeh, grof je odlučio dati ime čuvaru šume i crkvi koja se u njoj nalazila.

Tako je čuvar dobio ime Lugar, a crkva Lugarska crkva. Kasnije su se potomci čuvara šume počeli nazivati Lugarec.Unatoč zanimljivoj legendi, pravo porijeklo prezimena Lugarec ostaje nepoznato. Ono što je sigurno je da se prezime pojavilo u Hrvatskoj u relativno novije vrijeme i da je vrlo rijetko. Danas se prezime Lugarec pojavljuje u nekoliko hrvatskih županija, uglavnom u sjevernoj i srednjoj Hrvatskoj.