Značenje i porijeklo prezimena KRASNIK

Značenje i porijeklo prezimena KRASNIK

Prezime KRASNIK je jedno od rijetkih prezimena u Hrvatskoj koje ima zanimljivo i pomalo neobično značenje. Prema nekim izvorima, prezime KRASNIK potječe od riječi "kras", što na hrvatskom jeziku znači kamen. Tako bi se prezime KRASNIK moglo prevesti kao "kamenolomac" ili "kamenorezac".

Međutim, postoje i druga tumačenja značenja ovog prezimena.Prema jednoj teoriji, prezime KRASNIK potječe od slovenske riječi "Kranjec", što znači stanovnik Kranjske, odnosno današnje Slovenije. Prema ovoj teoriji, prezime KRASNIK bi bilo u vezi s doseljavanjem Slovenaca u Hrvatsku u prošlosti.Prezime KRASNIK je relativno rijetko u Hrvatskoj, a najviše se javlja u sjeverozapadnom dijelu zemlje, u Koprivničko-križevačkoj županiji. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 400 osoba s prezimenom KRASNIK.Prezime KRASNIK se javlja i u drugim zemljama, poput Slovenije, Austrije, Njemačke i Poljske.

U Poljskoj, prezime KRASNIK se često javlja u obliku "Krasnicki" ili "Krasnicky".U Hrvatskoj, prezime KRASNIK se prvi put spominje u 18. stoljeću, u župi Sv. Juraj na Bregu.

Tijekom povijesti, nositelji ovog prezimena su se bavili različitim zanimanjima, poput trgovaca, obrtnika, seljaka i vojnika.Ukratko, prezime KRASNIK potječe od riječi "kras", što znači kamen, a može se tumačiti kao "kamenolomac" ili "kamenorezac". Međutim, postoje i druga tumačenja značenja ovog prezimena, kao što je veza s doseljavanjem Slovenaca u Hrvatsku. Prezime KRASNIK je relativno rijetko u Hrvatskoj, a javlja se i u drugim zemljama. U Hrvatskoj se prvi put spominje u 18. stoljeću, a nositelji ovog prezimena su se bavili različitim zanimanjima.