Značenje i porijeklo prezimena GARDAŠ

Značenje prezimena GARDAŠ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena GARDAŠ: Odakle potječe?Prezime GARDAŠ je jedno od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali ima zanimljivu povijest i porijeklo. Prezime GARDAŠ se uglavnom nalazi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u Međimurju i okolici.

Prema nekim izvorima, prezime GARDAŠ potječe od riječi "gardi" što znači "vojnik" na mađarskom jeziku. Prezime se pojavilo u vrijeme kada je Mađarska vladala Međimurjem, pa se pretpostavlja da je prezime nastalo kao nadimak za nekoga tko je bio vojnik ili je imao neku vezu s vojskom.Drugi izvor navodi da prezime GARDAŠ potječe od riječi "garda" što znači "struja" na mađarskom jeziku.

Prema toj teoriji, prezime bi moglo biti povezano s nekom vrstom zanimanja koje je zahtijevalo rad s vodom ili električnom strujom.U svakom slučaju, prezime GARDAŠ ima mađarsko porijeklo i povezano je s nekom vrstom zanimanja ili vojnom službom.

Danas se prezime nalazi u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i drugim zemljama u regiji.Interesantno je da postoji i mjesto u Mađarskoj koje se zove Gardaš, pa se pretpostavlja da bi prezime moglo biti povezano s tim mjestom. Međutim, to nije potvrđeno i ostaje samo jedna od teorija o porijeklu prezimena GARDAŠ.U svakom slučaju, prezime GARDAŠ ima zanimljivu povijest i izvor, te predstavlja dio kulturne baštine sjeverozapadne Hrvatske.