Kako prepoznati otrovne pečurke
![Kako prepoznati otrovne pečurke Kako prepoznati otrovne pečurke](https://www.arz.hr/wp-content/uploads/2023/07/kako-prepoznati-otrovne-pecurke-1024x683.jpg)
Kažu da sve jestive pečurke imaju svoje otrovne dvojnice
Među strastvenim gljivarima se jedna krilatica prenosi svuda na svijetu, ona glasi "sve gljive su jestive, ali neke samo jedanput" i ona je vrlo istnita. Jer sve otrovne gljive su opasne, a neke čak i smrtonosne, a gljivarska društva širom svijeta poučavaju nove generacije poznavanju i razlikovanju jestivih i otrovnih gljiva. Kažu da sve jestive pečurke imaju svoje otrovne dvojnice u prirodi i zato svake godine unatoč dostupne literature o gljivama ipak se neki ljudi otruju.
Pečurke su besplatna hrana iz prirode, neke su prave delikatese i vrlo visoko cijenjene, a neki ljudi ih samo vole. No, kako ih ima oko 50 000 vrsta i neke su vrlo nalik jedne drugima, zabune su skoro neizbježne. One najotrovnije su skoro svima poznate, kao što je naprimjer uočljiva crvena muhara sa bijelim točkicama, koju u narodu zovu i muhara-ludara, odakle vjerojatno i potječe narodna izreka za ljude koji bulazne ili haluciniraju "valjda se najeo ludih gljiva".
Ako ne poznajete koje su otrovne ne berite sami pečurke
Početnici u gljivarenju nikada ne bi trebali ići u potragu za gljivama, dok ne nauče razlikovati jestive i neotrovne od onih nejestivih i otrovnih, trebaju svoje prve gljive skupljati u društvu dobrih poznavatelja gljiva. dakle, ako ne poznajete koje su otrovne, ne berite sami pečurke, pridružite se mjesnom ili najbližem gljivarskom društvu i naučite razlikovati neotrovne i otrovne gljive na licu mjesta, na samom nalazištu. Obično svako planinarsko društvo ima i gljivarsku sekciju koju vodi stručnjak.
Ako ipak želite sami početi brati pečurke, nabavite dobro ilustrirane gljivarske priručnike za početnike, pronađite gljivarske blogove i društva na webu, pridružite se dobrim poznavateljima gljiva online putem, uključite se u neki gljivarski forum. Svaki put kada se vratite iz šume poslikajte svoje gljive, naročito one koje vam se čine sumnjive i pitajte one koji znaju više, a možete raspravljati i o načinu pripremanja i razmjenjivati recepte jela od gljiva. Ne bojte se pitati ako niste sigurni jesu li sve gljive vašoj košari jestive.
Što ako ipak uberete i skuhate neke otrovne pečurke
Gljive su egzotična hrana, neke su vrlo ljekovite, neke otrovne i ljekovite, ali se s njima treba znati rukovati i na pravilan način ih primjenjivati, a neke su samo otrovne. Termičkom obradom gljive gube neka svoja svojstva, no što ako ipak uberete i skuhate neke otrovne pečurke, pa od nekih možete imati samo prolazne probavne tegobe, ali neke su smrtonosno otrovne u sirovom, kuhanom, pečenom, osušenom i svakom drugom obliku, da ih morate poznavati i izbjegavati.
Djeca i starije osobe će vjerojatno burnije reagirati ako pojedu otrovne pečurke. Neke otrovne gljive uzrokuju lakša otrovanja, dok su neka teška poput onih od zelene pupavke u 30 - 50% slučajeva smrtonosna. Halucinogene gljive se smatraju drogama i narkomani ih koriste upravo zbog tih njihovih svojstava, međutim, šamani starih naroda su ih znali dozirano i kontrolirano koristiti u svetim šamanskim obredima kada su se uz njihovu pomoć povezivali sa svijetom svojih predaka da bi dobili sudbinske informacije za opstanak svoga naroda.
Tagovi: