Kako zaliječiti i njegovati ispucale vrhove kose

Kako zaliječiti i njegovati ispucale vrhove kose

Kako nastaju ispucali vrhovi kose?

Ispucali vrhovi kose nastaju iz različitih razloga, poput dehidriranosti kose, oštećenja od toplinskih alata ili zbog kemijskih tretmana. Ispucali vrhovi kose najčešće nastaju ako je Vaša kosa suha i nedovoljno hidratizirana. U tom slučaju mogu Vam vrhovi kose postati lomljivi i skloni pucanju. To se često događa zbog nedostatka vlage, pretjeranog izlaganja toplini ili upotrebe agresivnih kemijskih tretmana. Također, grubo češljanje Vaše kose, posebice kada je kosa mokra, može uzrokovati kidanje i pucanje vrhova kose. Upotreba nekvalitetnih češljeva može isto tako oštetiti kosu. Korištenje sušila za kosu, figara, uvijača ili drugih toplinskih alata može isušiti kosu i uzrokovati lomljenje vrhova. Pretjerano izlaganje toplini oštećuje proteinsku strukturu kose, jednako kao i prekomjerna upotreba boje za kosu, izbjeljivanje, trajna ili ravnanje kose s agresivnim kemijskim sastojcima. Svi ovi tretmani mogu uzrokovati slabljenje vlasi i pucanje vrhova. Ako se ne redovito šišate i uklanjate oštećene vrhove, oni mogu dalje pucati i prouzročiti daljnje oštećenje kose. Izlaganje suncu, vjetru, morskoj vodi ili kloru također može isušiti kosu i pridonijeti nastanku ispucalih vrhova.

Kako se mogu izliječiti ispucali vrhovi kose?

Ispucali vrhovi kose ne mogu se potpuno izliječiti, budući da kosa nije živo tkivo i ne može se obnoviti jednom kada je oštećena. Međutim, mogu se poduzeti određeni koraci kako bi se spriječili ispucali vrhovi kose, spriječilo daljnje pucanje vrhova i kako biste imali zdravu i njegovanu kosu. Redovito odlazite kod frizera kako biste uklonili oštećene vrhove. To će spriječiti daljnje pucanje kose i održati kosu zdravom. Preporučuje se šišanje svakih 6 do 8 tjedana, ovisno o brzini rasta kose. Upotrebljavajte hidratantne proizvode koji će nahraniti kosu i smanjiti suhoću. Koristite regeneratore, balzame, maske ili ulja za kosu bogate hidratantnim sastojcima. Nanesite ih na vrhove kose i ostavite da djeluju prema uputama proizvoda. Koristite blagi šampon i regenerator namijenjen Vašem tipu kose. Izaberite proizvode koji su formulirani za hidrataciju i obnavljanje suhe kose. Smanjite korištenje toplinskih alata kao što su sušilo za kosu, figaro, uvijači i slično. Visoka temperatura može dodatno oštetiti kosu, te kada koristite neke od toplinskih alata, nanesite zaštitu od topline kako biste smanjili oštećenje.

Kako njegovati ispucali vrhovi kose?

Ispucali vrhovi kose se mogu spriječiti na razne načine, te možete smanjiti učestalost pucanja vrhova kose i očuvali zdravi izgled svoje kose. Koristite češalj s širokim i mekanim zupcima kako biste mogli raščešljti kosu bez straha od pucanja, posebice na području vrhova. Krenite s češljanjem od početka i postepeno se spuštajte prema kraju kose kako biste izbjegli kidanje i lomljenje kose. Ako ste izloženi suncu, vjetru ili morskoj vodi, nosite šešir ili maramu kako biste zaštitili kosu od nepovoljnih utjecaja. Unosite dovoljno vode i hranjivih tvari kroz uravnoteženu prehranu. Hidratacija iznutra također pomaže u zdravlju kose. Izbjegavajte pretjerano bojenje, izbjeljivanje ili upotrebu agresivnih kemikalija za oblikovanje kose jer oni mogu dodatno oštetiti vrhove kose. Također, bitno je ne spavati s mokrom kosom jer to može uzrokovati dodatno oštećenje kose i Iako se ispucali vrhovi kose ne mogu u potpunosti izliječiti, pravilna njega i briga oko kose Vam može pomoći u sprječavanju daljnjeg oštećenja i održavanju zdrave i njegovane kose.


Tagovi: