Značenje i porijeklo prezimena TURIBAKA

Značenje i porijeklo prezimena TURIBAKA: Povijest i genealogija prezimena TURIBAKA

Prezime Turibaka ima svoje korijene u Hrvatskoj i ima zanimljivu povijest i genealogiju. Ovo prezime je relativno rijetko, ali ima duboko ukorijenjeno porijeklo koje seže unatrag stoljećima.Turibaka je patronimno prezime, što znači da je nastalo od muškog imena Tura. Ime Tura potječe od starohrvatskog imena Tihomir koje se sastoji od dvije riječi: "tih" što znači miran i "mir" što znači svijet.

Tako se ime Tura može prevesti kao "onaj koji donosi mir".Prezime Turibaka je karakteristično za Dalmaciju, posebno za područje oko grada Splita. Naime, mnoge obitelji s ovim prezimenom mogu se pratiti unatrag do 17. stoljeća. Prema dostupnim izvorima, prvi poznati nositelj prezimena Turibaka bio je Marko Turibaka koji je živio u 17.

stoljeću. Od tada, prezime Turibaka prenijelo se s generacije na generaciju i postalo dio obiteljske tradicije.Interesantno je i da je prezime Turibaka relativno rijetko, što može ukazivati na manji broj obitelji s tim prezimenom ili na moguću promjenu prezimena tijekom vremena. U svakom slučaju, prezime Turibaka nosi sa sobom bogatu povijest i kulturno nasljeđe.Praćenje genealogije obitelji Turibaka može biti izazovno zbog nedostatka pisanih izvora i arhivske građe. Međutim, moguće je pronaći tragove obitelji Turibaka putem usmenih predaja, obiteljskih priča i dostupnih matičnih knjiga.

Ovi izvori mogu pružiti uvid u povijest i porijeklo obitelji Turibaka te njihovu povezanost s drugim obiteljima i mjestima.Ukratko, prezime Turibaka ima duboko ukorijenjeno porijeklo u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji. Povijest i genealogija obitelji Turibaka seže unatrag stoljećima, s prvim poznatim nositeljem prezimena datiranim u 17. stoljeće. Iako je prezime relativno rijetko, nositelji prezimena Turibaka mogu se pronaći u području Splita i okolice. Praćenje genealogije obitelji Turibaka može biti izazovno zbog nedostatka pisanih izvora, ali usmena predaja i obiteljske priče mogu pružiti dragocjene informacije o povijesti i porijeklu prezimena.