Zašto je dinja zdrava

Zašto je dinja zdrava

Što je dinja?

Dinja je sočno i osvježavajuće voće koje pripada porodici Cucurbitaceae. Najčešće sorte uključuju klasičnu svijetlozelenu dinju, zatim žutu dinju, kasabu dinju, i mnoge druge. Dinje su okrugle ili ovalne, a njihova veličina može varirati od manjih plodova teških samo nekoliko stotina grama do velikih plodova koji mogu težiti i preko 10 kilograma. Koža dinje je tanka, a unutarnji dio obično sadrži sočno i slatko meso te mnoge male jestive sjemenke. Boja mesa dinje varira od svijetlo narančaste do zlatno žute, ovisno o sorti. Kada je zrela, njena koža postaje glatka, a boja mesa postaje intenzivnije i slađe. Kad se dinja prereže, unutarnji dio će otkriti sočno i osvježavajuće meso koje se poslužuje svježe, ali također se koristi u voćnim salatama, smoothijima i raznim desertima. Osim što je ukusna i osvježavajuća, također je bogata vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C, vitaminom A, kalijem i vlaknima. Osim toga, ima niski sadržaj kalorija, što je čini popularnim izborom za zdrave prehrambene navike.

Kako raste dinja?

Dinja je toploljubivo voće koje se uglavnom uzgaja u područjima s toplom i suhom klimom. Ona zahtijeva toplu i sunčanu klimu s puno svjetlosti. Najbolje uspijeva na temperaturama između 21°C i 32°C. Previše hladno ili vlažno vrijeme može negativno utjecati na rast dinje. Tlo treba biti dobro drenirano, plodno i lagano. Može se uzgajati iz sjemena ili kupnjom sadnica u rasadniku. Ako uzgajate iz sjemena, možete ih posijati izravno na otvoreno ili započeti unaprijed u posudama unutar staklenika ili zatvorenog prostora prije nego što se presele na otvoreno. Sadnice dinje trebaju biti posađene kad prođe opasnost od mraza i kad tlo postane dovoljno toplo. Razmak između biljaka ovisi o sorti, ali obično je potrebno ostaviti oko 1,5 do 2 metra između svake biljke. Redovito zalijevanje je ključno kako bi se osiguralo da biljke imaju dovoljno vlage, osobito tijekom sušnih razdoblja. Također, potrebno je redovito uklanjanje korova oko biljaka kako bi se smanjila konkurencija za hranjive tvari. Pravilno gnojenje također može poboljšati rast i prinos. Dinja je biljka koja zahtijeva oprašivanje putem cvjetova, koje obično obavljaju pčele. No, ako nema dovoljno pčela u okolini, možete ih ručno oprašiti. Biljke dinje mogu biti osjetljive na određene štetnike i bolesti, stoga se trebaju primjeniti pesticid ili prirodna sredstva koja će pomoći kod zaštite usjeva. Biljka obično sazrijeva 70 do 100 dana nakon sadnje. Plodovi su spremni za berbu kada im koža postane glatka i tvrda, a peteljka počne promijeniti boju. Pazite da ne berete dinje prerano jer to može utjecati na njihov okus i kvalitetu.

Dinja i njene koristi

Dinja je osvježavajuće voće koje ima mnoge koristi za zdravlje. Visok sadržaj vode u dinji, oko 90%, čini je izvrsnom opcijom za hidrataciju tijela. Pomaže u održavanju ravnoteže tjelesnih tekućina i sprječava dehidraciju, posebno u vrućim ljetnim mjesecima. Dinja je niska kalorična hrana, što je čini pogodnom za dijete s niskim unosom kalorija. Sadrži vitamine poput vitamina C, vitamina A, vitamina K i folata, te minerale poput kalija, kalcija i magnezija. Također, sadrži antioksidanse, uključujući beta karoten i likopen, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i smanjuju oksidativni stres. Visok sadržaj vlakana u dinji pomaže u održavanju zdrave probave, potiče redovitu stolicu i smanjuje rizik od zatvora. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, ona može pomoći u jačanju imunološkog sustava, što pomaže tijelu u borbi protiv infekcija i bolesti. Kalij u dinji pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka, što je ključno za zdravlje srca. Također, antioksidansi u dinji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Vitamin A i antioksidansi u dinji pomažu u očuvanju zdravlja kože, potičući hidrataciju i smanjujući rizik od stvaranja bora.


Tagovi: