Što je epika

Što je epika

Što je epika?

Epika ili epska književnost je jedinstveni naziv za sva književna djela koja opisuju ili propovijedaju važnu temu na veoma opširan način. Što se opisuje u navedenom obliku književnosti? Uz pomoć epike opisuju se događaji iz stvarnog života važnih osoba. Događaji se opisuju u romanima, novelama ili čak pripovijetkama. Osim navedenog, opisuju se i događaji iz mitologije ili povijesti, i to u djelima poput ep-a, epskih pjesmi, i epopeja.

Sama riječ "Epika" dolazi od grče riječi ephos i označava pjesničku pripovijest ili pjesničku riječ. Epska književnost opisuje detaljnu sliku života određenog lika, i samostalnija je izvedba od ilirske pjesme. Postoji i epsko pjesništvo koje će govoriti o cijeloj zajednici i onome što je toj zajednici važno. Koliko epskih vrsta postoji? A obzirom na način pisanja, ona se dijeli na: Stih i prozu. U stihu se dijeli na: Ep, epsku pjesmu, epopeju.

U prozi se dijeli na: Jedinstvene oblike - Bajke, basne, mitove, sage, legende, viceve, zagonetke. Epsko pjesništvo dijeli se na: Epsku pjesmu - Epsko djelo koje je manjeg opsega prema stihovima, ona pripovijeda o određenom događaju. Ep - Epsko djelo koje je opširnije u stihovima, bavi se povijesno važnim temama i često imaju veliko značenje za narode. Epopeja - Epsko djelo koje ima najveći opseg prema stihovima. Teme su veći povijesni događaji koji su od važnog nacionalnog značenja.

Epika i njena obilježja

Navedeno je kako je epika svojevrsni književni rod u kojemu pripadaju sva propovjedna djela koja se nalaze u stihu ili prozi. Koja su glavna obilježja epike? Građa - Različiti događaji iz stvarnog svijeta. Događaji također mogu biti izmišljeni ili fiktivni. Oko navedenih događaja formirat će se epski oblik. Događaji - Svaka priča imat će svoju kompoziciju: Početak ili uvod, zaplet, vrhunac, preokrete, rasplet i završetak ili kraj. Može uključivati i sljedeće:

Invokaciju - Zazivaju se muze ili bogovi za dodatno nadahnuće i pomoć, Kronološki slijed - Obuhvaća cjelokupnu kompoziciju, Retrospekcija - Radnja se vraća u prošlost, In medias res - Središte priče, Simultano - U isto vrijeme se propovijedaju dva događaja. Za kraj, epika mora sadržavati i likove - Likovi mogu biti stvarne osobe ili izmišljeni likovi. O njima se pripovijeda epsko djelo jer su oni nositelji svih zbivanja i ideja. Uloge se dijele na glavne i sporedne likove. Postoji niz epskih tehnika kojima se mogu opisati likovi i zbivanja.

Epika i epske tehnike

Epska književnost sastoji se i od epskih tehnika. One mogu biti: Pripovijedanje - Ovdje se nižu motivi prema načelu "Što se dalje dogodilo, što je bilo". Opisivanje - Nižu se motivi prema takozvanom zakonu asocijacije ili podsjećanja. Ovdje će se opisivati izgled lika, prostor gdje se opisana radnja odvija, sporedni događaji koji su važni za radnju, razne važne stvari, manje važne druge osobe. Epski dijalog - Služi za iskazivanje stavova i mišljenja likova (neovisno da li su stvarni ili fiktivni).

Iznošenje misli - Navedeno se pojavljuje samo u određenim epskim vrstama i često se razvija postupnim tijekom. Epika može sadržavati i usporavanje radnje koje se sastoji od: Digresije - Procesa udaljavanja od osnovnog tijeka nekog zbivanja. Ovdje se dulje i detaljnije opisuju predmeti, osobe ili događaji koji su važni za pisano djelo. Epizode - Veća digresija koja je fokusirana na određeni događaj, predmet ili osobu. Svrha je sačuvati osnovnu nit izlaganja. Ponavljanje - Služi za usporavanje i povezivanje djela. Epika je prisutna u modernoj književnosti.


Tagovi: