Što je gluten
Što je gluten i gdje se on nalazi?
Gluten je posljednjih desetak godina veoma važna tema unutar nutricionističkih krugova. Danas se smatra krivcem za razna oboljenja i alergije, što pridonosi pitanju da li je on uopće zdrav? Većina ljudi i dalje nema nikakve probleme s njegovom konzumacijom, stoga se smatra kako je zapravo trend izbjegavati ovaj glavni sastojak mnogih današnjih namirnica. Što je uopće gluten i gdje ga nalazimo? Može se opisati kao vrsta proteina koji pripada u skupinu prolamina, a prirodno se nalazi u pšenici, raži, ječmu i drugim namirnicama.
Međutim, kao dodatni aditiv on djeluje kao vezivo u namirnicama, pa se stoga nalazi u velikoj varijaciji proizvoda. Najčešće je prisutan u pekarskim proizvodima gdje služi kao ljepilo koje poveziva tijesto i pomaže u održavanju vlažnosti proizvoda. Najpoznatije glutenske namirnice su: Pšenica, raž, ječam, zob, pir, bulgur, griz, kus kus, brašna od navedenih žitarica, pekarski i suhomesnati proizvodi, tjestenine, gotova jela, pivo. Osim u hrani, često je prisutan i u kozmetici.
Kome gluten šteti?
Postoje ljudi koji imaju problema s tolerancijom na gluten. Najčešća netolerancija dolazi u obliku bolesti koja je poznatija pod nazivom celijakija. Riječ je o autoimunoj bolesti kod koje prisustvo glutena oštećuje tanko crijevo. Često se gluten ne preporučuje kod osoba koje imaju sljedeće bolesti: Upalne bolesti crijeva, psorijaza, lupus, reumatoidni artritis, Hashimotov tireoiditis. Uz ove bolesti, postoje i stanja kod osoba koje imaju preosjetljivost na glutenske proizvode - intolerancija.
Kada je osoba intolerantna na prisustvo glutena, ona će osjetiti određene nuspojave poput nadutosti, probavnih problema, mentalne zbunjenosti i umora. Konzumacija glutena može uzrokovati i dermatitis herpetiformis - pojavu manjih mjehura na koži koji jako svrbe. Isto tako, konzumacija glutena može stvoriti probleme kod osoba koje su alergične na pšenicu i njene proizvode. Danas postoji mit kako unos glutena može utjecati na zdravlje pojedinca, no da li je to istina? Studije pokazuju kako su glutenski proizvodi sigurni, te kako oni ne donose povećanu mogućnost za razvoj određenih bolesti ili stanja.
Da li je poželjno jesti gluten free namirnice?
Sve češće u dućanu možemo primijetiti gluten free namirnice, ali da li je njihova konzumacija poželjna? Namirnice bez glutena mogu biti zdrave, no većina njih je prerađena i bez nutritivnih vrijednosti. Poželjno je konzumirati bezglutenske žitarice koje su bogate mineralima, vitaminima, antioksidansima i vlaknima. Ako se želite prebaciti na gluten free prehranu, tada je potrebno obratiti pozornost na što zapravo kupujete. Nažalost, često se navedeno odnosi samo na prerađene namirnice koje su zapravo rafinirane verzije bez glutena. Što znači da one same po sebi nisu zdrave.
Bez glutena ne znači da je nešto automatski zdravo ili primjerenije prehrani. Prelazak na bezglutensku prehranu je poželjno onda kada imate problema s tolerancijom na glutenske proizvode i onda kada on šteti vašem zdravlju. Neovisno o tome da li konzumirate glutenske proizvode ili ne, važno je držati se raznovrsne prehrane - konzumirajte cjelovite žitarice, jedite manje prerađene hrane, jedite manje pekare i više svježih namirnica
Tagovi: