Panko mrvice gdje kupiti

Panko mrvice gdje kupiti

Što su panko mrvice?

Panko mrvice su poseban tip japanskih krušnih mrvica koje se koriste za pohanje hrane, kao što su meso, riba, povrće i slično. Panko krušne mrvice imaju nekoliko karakterističnih osobina koje ih razlikuju od uobičajenih zapadnih krušnih mrvica. One su izuzetno hrskave i često se koriste kako bi hrana postala izrazito hrskava i lagana. Proizvode se od pečenog bijelog kruha bez kore, te su mrvice veće, zbog čega daje jelu puno hrksaviji okus nego obične mrvice. Panko mrvice imaju manje vlage i masti u sebi, zbog čega i postanu tako hrskave nakon prženja. Također, zbog svoje teksture i manje gustoće, hrana koja se pohuje u panko mrvicama često djeluje hrskavija i lakša u usporedbi s hranom koja je pohana u običnim krušnim mrvicama. Osim što su dobrog okusa i pahuljaste teksture, ujedno su i zdravija opcija naspram tradicionalnih krušnih mrvica jer one sadrže manje kalorija i masti, te su ujedno dobar izvor vlakana.

Za što se koriste panko mrvice?

Panko mrvice ima široku primjenu u kulinarstvu. Tradicionalno se koristi za pohanje mesa i povrća, ali također se mogu koristiti na različite načine. Na primjer, često se koriste kao ključan sastojak u nadjevima za recepte kao što su pečena tjestenina, mac 'n' cheese i slično. Može se isto tako iskorititi u vegetarijanske pljeskavice i polpete, te se isto tako može upotrijebiti za zgušnjavanje umaka i juha. Panko mrvice se mogu koristiti za omatanja povrća, kao što su šparoge ili brokule. Panko krušne mrvice se mogu poslužiti i kao zamjena za obične krušne mrvice u mnogim receptima kao zdravija alternativa. Dodatno, nakon prethodnog preprženja, može poslužiti kao izvrsna dekoracija jela, pružajući vizualnu i senzorsku privlačnost. Pošto panko krušne mrvice potječu iz japanske kuhinje, prisutno je u nekoliko autentičnih japanskih recepata koji se oslanjaju na ovaj specifičan sastojak. Na primjer, tradicionalno se koristi u jelu Tonkatsu, odnosno prženi svinjski kotlet. Ovaj kotlet se pažljivo panira u panko mrvicama te se zatim prži u dubokom ulju, rezultirajući hrskavim omotačem koji obavija sočan svinjski file. Još jedan primjer su prženi škampi ili ebi, kao i korokke, a to je vrsta kroketa napravljenih od pire krumpira.

Gdje se mogu kupiti panko mrvice?

Panko mrvice se trebaju čuvati u zatvorenoj posudi, te se mora čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu, kao što je smočnica. Ukoliko ga dobro uskladištite, onda vam mogu krušne mrvice trajati i do dvije godine. Naspram tradicionalnih krušnih mrvica, panko mrvice su puno zdravija opcija. Na primjer, pola šalice panko mrvica sadrži 110 kalorija, dok pola šalice klasičnih krušnih mrvica sadrži 200 kalorija. Iz tog razloga se mnogi odluče za prvu varijantu, jer će na taj način unijeti manje praznih kalorija, te moći smršavjeti ili kontrolirati svoju tjelesnu težinu. Prije je bilo teško za kupiti ove mrvice kod nas, jedina opcija Vam je bilo ih naručiti direktno iz Japana, no sada ih možete polako pronaći u raznim trgovinama zdrave hrane kod nas. Cijena varira ovisno od kojeg proizvođača kupujete, no uglavnom se kreću oko istog iznosa. Iako su skuplje od običnih krušnih mrvica, definitivno su puno bolja i zdravija opcija. Mnogi preferiraju ove krušne mrvice zbog teksture i okusa koji pripaje jelu, stoga se isplati ih kupiti i isprobati.


Tagovi: