Keltska sol gdje kupiti

Keltska sol gdje kupiti

Što je keltska sol?

Keltska sol je specifična vrsta soli koja se dobiva isparavanjem morske vode, obično s područja bogatih mineralima kao što su obala Bretanje u Francuskoj ili Irska. Ova vrsta soli je nazvana po Keltima, drevnom europskom narodu koji je živio na ovim teritorijima. Proces dobivanja keltske soli je relativno jednostavan. Morska voda se pušta u plitke bazene ili lagune gdje se izloži suncu i vjetru. Voda se postupno isparava, a minerali i sol se koncentriraju. Tijekom tog procesa, sol postupno kristalizira i stvara se sloj svjetlo sive soli na dnu bazena. Ovaj proces traje nekoliko tjedana, nakon čega se sol pažljivo skuplja i obrađuje. Keltska sol poznata je po svojoj gruboj teksturi i bogatom spektru minerala koji se zadržavaju tijekom isparavanja, a od minerala sadrži razne vrste soli, kao i tragove magnezija, kalcija, kalija i drugih elemenata. Neki vjeruju kako prisutnost ovih minerala daje keltskoj soli poseban okus i povoljno djeluje na zdravlje. Često se koristi u kulinarstvu kao visokokvalitetna verzija soli za posipanje i kuhanje. Neki ljudi preferiraju njezin okus i teksturu u usporedbi s običnom stolnom soli. Također se ponekad koristi kao dekoracija za jela zbog svoje karakteristične teksture i izgleda.

Obična i keltska sol razlika

Glavna razlika između obične soli i keltske soli leži u načinu dobivanja, sastavu minerala i teksturi. Obična sol se dobiva isparavanjem vode iz rudnika soli ili morske vode, nakon čega se obično rafinira kako bi se dobila čista natrijeva kloridna sol. S druge strane se keltska dobiva isparavanjem morske vode u plitkim bazenima ili lagunama uz obale, pri čemu se zadržavaju različiti minerali. Keltska sol sadrži širok spektar minerala zbog specifičnog procesa isparavanja koji se koristi. Osim natrijevog klorida, sadrži i tragove magnezija, kalcija, kalija i drugih elemenata koji se prirodno nalaze u morskoj vodi. Obična sol, s druge strane, obično prolazi proces rafiniranja koji uklanja većinu tih dodatnih minerala, ostavljajući gotovo čisti natrijev klorid. Keltska ima više grublju teksturu i nešto veće kristale u usporedbi s finom, prerađenom strukturom obične stolne soli. Također može biti nešto vlažnija i sklonija zgrudnjavanju zbog prisutnosti drugih minerala. Neki ljudi tvrde kako keltska sol ima bogatiji i složeniji okus u usporedbi s običnom soli, zbog prisutnosti različitih minerala, no to varira o osobnim preferencijama.

Gdje se može kupiti keltska sol?

Keltska sol se može kupiti u svim dobro opremljenim trgovinama s hranom, te i u nekim specijaliziranim trgovinama. Ova sol se može koristiti kao zamjena za običnu stolnu sol u gotovo svakom receptu, s čime možete jelu dati poseban okus. Možete je koristiti za posipanje preko pečenih povrća, mesa, ribe, tjestenine ili salata. Sol može se koristiti za soljenje vode koja se koristi za kuhanje tjestenine, riže i drugih namirnica. Keltska sol često se koristi kao završni dodir na gotovim jelima kako bi se poboljšao okus i dodao vizualni efekt. Njeni veći kristali mogu dati lijepu teksturu jelima. Zbog svoje specifične teksture i izgleda, ova vrsti soli može se koristiti kao dekoracija na jelima, posebno na rubovima tanjura ili staklenki s jelima. Zbog svojeg prirodnog procesa dobivanja, ova sol zadržava različite minerale koji se nalaze u morskoj vodi. Ovi minerali, uključujući magnezij, kalcij, kalij i druge, mogu pridonijeti ravnoteži elektrolita u tijelu i podržati neke funkcije tijela.


Tagovi: