Pitaja gdje kupiti

Pitaja gdje kupiti

Što je pitaja?

Pitaja ili zmajsko voće je egzotično voće koje raste na kaktusu. Potječe iz toplih i suptropskih regija, poput Srednje i Južne Amerike te jugoistočne Azije. Od svojih korijena, pitaja je pronašla svoj put diljem svijeta zbog svog atraktivnog izgleda i hranjive vrijednosti. Ovo zmajsko voće je ovalnog ili okruglog oblika, te po vanjskom izgledu ima listove koje izgledom podsjećaju na ljuske zmaja. Ujedno, njegovi listovi su jarkih boja, uglavnom crvene, ružičaste i žute boje. Unutar pitaje se nalazi pulpa, koja je bijele ili crvene boje. Sitne crne sjemenke, koje su ujedno i jestive, prošaravaju pulpu, dajući joj dodatnu teksturu i estetski dojam. Crvena pulpa ima intenzivniji okus, dok je bijela nešto blaža. Okus pitaje je blago slatkast s blagim kiselim notama, te se često uspoređuje s okusom kiwiija. Osim što je ukusna, ujedno je i nutritivno bogata. Sadrži značajne količine vlakana, vitamina C te nekih minerala poput željeza i kalcija.

Kako raste pitaja?

Pitaja preferira tropsku ili suptropsku klimu s toplim temperaturama i visokom vlagom zraka. Najbolje uspijeva u područjima gdje minimalna temperatura ne pada ispod 10 stupnjeva Celzijevih. Također preferira dobro drenirano tlo bogato organskom tvari, te pH tla bi trebao biti blago kisel ili neutralan (pH 6-7). Može se uzgajati iz sjemena, ali često je brže i pouzdanije uzgajati je iz reznica. Ako koristite sjeme, potrebno je stratificirati, odnosno izložiti ga hladnim uvjetima prije sadnje. Sadnice se mogu posaditi na udaljenost od oko 2-3 metra kako bi imale dovoljno prostora za rast. Nju se treba redovito zalijevanje, osobito tijekom sušnih razdoblja, te tlo ne smije postati previše vlažno jer stagnacija vode može štetiti korijenju. Tijekom vegetacijske sezone se treba gnojiti jednom mjesečno. Pitaja će sazrijevati i postati spremna za berbu unutar 30 do 50 dana nakon cvatnje. Pravilno zrelo voće ima živopisnu boju i nema tvrdu ili zelenkastu kožu, te kod berbe se treba pažljivo odrezati voće kako bi se spriječila bilo kakva oštećenja.

Gdje se može kupiti pitaja?

Pitaja se može kupiti u svim velikim trgovinama s namirnica po relativno dobroj cijeni. Kako biste mogli jesti pitaju, potrebno ju je prvo dobro oprati pod mlazom hladne vode kako biste uklonili prljavštinu i potencijalne ostatke sa površine. Zatim ju osušite nježno tapkajući suhom krpom ili papirnatim ručnikom. Nasjeckajte vrh i dno pitaje kako biste dobili ravne površine za rad. Ako je voće veliko, možete ga rezati na četvrtine ili polovine kako bi ga lakše rukovali. Na svakoj četvrtini ili polovici pitaje, nježno zarežite duž unutarnjeg ruba vanjske ljuske. Onda podignite rub ljuske i nježno odvojite pulpu od nje. Pulpa će obično lagano popustiti od ljuske. Koristite žlicu kako biste nježno izvukli pulpu iz ljuske. Pulpa će biti sočna i prepuna sitnih crnih sjemenki. Pulpa se može narezati na kriške ili komade. Ako želite ukloniti sjemenke, možete ih nježno iscijediti iz pulpe, no mnogi ljudi ih jedu zajedno s pulpom jer dodaju teksturu. Svježe narezane komade pitaje možete odmah poslužiti. Pitaja se može jesti samostalno ili se može kombinirati u voćnim salatama ili smoothijima.


Tagovi: