Značenje i porijeklo prezimena NASUFOVIĆ

Značenje prezimena NASUFOVIĆ: Poreklo i značenje prezimena NASUFOVIĆ

Prezime Nasufović je jedno od prezimena koje je karakteristično za Bosnu i Hercegovinu. Ovo prezime se sastoji od imena Nasuf, koje je proisteklo iz arapskog jezika, i sufiksa -ović koji je karakterističan za prezimena u Bosni.Ime Nasuf dolazi iz arapskog jezika i ima značenje "velikodušan" ili "nesebičan".

U Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama Balkana, često se koriste arapska i turska imena zbog uticaja Osmanskog Carstva koji je vladao na ovim prostorima. Ime Nasuf je vjerovatno bilo popularno među muslimanskim stanovništvom i prenijelo se na njihova prezimena.Sufiks -ović je u Bosni i Hercegovini vrlo čest i koristi se za stvaranje prezimena. On se dodaje imenu oca ili neke druge bliske muške osobe kako bi se označila pripadnost porodici.

U slučaju prezimena Nasufović, sufiks -ović se dodaje imenu Nasuf kako bi se označila pripadnost nekoj Nasufovićevoj porodici.Prezime Nasufović je tipično muslimansko prezime u Bosni i Hercegovini. Imena koja su arapskog ili turskog porijekla često se koriste među muslimanskim stanovništvom.

Ovo prezime je vjerovatno nastalo nekoliko generacija unazad kada je neko sa imenom Nasuf dobio potomka koji je dobio prezime Nasufović.Ukupno gledano, prezime Nasufović ima arapsko porijeklo i značenje. Ime Nasuf dolazi iz arapskog jezika i znači "velikodušan" ili "nesebičan". Sufiks -ović je karakterističan za Bosnu i Hercegovinu i dodaje se imenu kako bi se označila pripadnost porodici. Prezime Nasufović je tipično muslimansko prezime u Bosni i Hercegovini i vjerovatno je nastalo nekoliko generacija unazad.