Tibetanska gljiva gdje kupiti
Tibetanska gljiva i ljekovitost
Tibetanska gljiva je vrlo ljekovita jer se radi o prirodnom probiotičkom mliječnom sastojku koji sadrži bakterije mliječnih kiselina vrlo ljekovitih za ljudsko zdravlje. Fermetiranjem ova gljiva daje kefir koji ima veliku hranjivu vrijednost jer je bogato vitaminima A, E i D, te mineralima bakar, žaljezo, cink, selen i molidben. Znanstveno je dokazano da ova gljiva ima antibakterijska, antialergijska i antifungalna svojstva, te pomaže u obnavljanju živčanog sustava pa tako utječe i na kognitivne sposobnosti čovjeka.
Tibetanska gljiva svojim fermentiranjem ljekovito utječe na jačanje imunološkog sustava, uravnotežuje metabolizam, usporava starenje organizma, obnavlja mikrofloru u probavnom sustavu. Ujedno ova gljiva snižava razinu šećera u krvi, tegulira visoki krvni tlak i vraća ga u normalu, a snizuje i loš kolesterol u krvi, a kako čisti krvne žile jača i živčani sustav, te poboljšava kognitivne sposobosti, poboljšava pamćenje, te ljekovito djeluje na srce.
Izuzetno je dobra za liječenje gastritisa, čireva na želucu, pankreatittisa, bolesti jetre i žučnog mjehura, djeluje na upalne bolesti, simptome proljeva i kroničnog zatvora, zaustavlja rast stanica raka, pomaže kod zacjeljivanja rana i modrica. Tibetanska je gljiva dobra i za psihičko stanje ljudskog zdravlja, utječe na poboljšanje stanja depresije i poremećaja spavanja. Kako čisti organizam od štetnih tvari, kemijskih antibiotika, patogenih mikroorganizama, teških metala i bubrežnih kamanaca utječe i na povećanje energije i otklanja umor.
Gdje se može kupiti tibetanska gljiva
Tibetanska gljiva će se na tržištu pronaći kao starter kulture za kefir s obzirom da se fermentiranjem tibetanske gljive proizvodi kefir. U brojnim trgovinama zdrave hrane između brojnih bio proizvoda možete pronaći i ovu kulturu za proizvodnju kefira. Provjerite u svom kvartu ili gradu gdje se nalaze trgovine zdravom hranom, a možete ih prije posjeta i nazvati te provjeriti da li u trgovini imaju tibetansku gljivu.
Ujedno se tibetanska gljiva može naručiti i preko on line trgovina tih istih koje imaju trgovine u vašem ili susjednom gradu. Ukoliko vam je daleko otići do trgovine ili nemate vremena opcija naručivanja putem weba je brza i efikasnija. No, kada naručujete putem weba kao i za sve kupujte s provjerenih stranica na kojima ćete kupiti originalan proizvod. Nemojte kupovati po niskim cijenama s ne provjerenih stranica jer biste mogli kupiti lažan proizvod pa time i naštetiti svome zdravlju. Dakle, uvijek kupujte provjereno i s poznatih web trgovina.
Tibetanska gljiva kako je koristiti
Za fermentiranje i proizvodnju pola litre kefira potrebno vam je dvije žlice startera za kefir, odnosno tibetanska gljiva. Zrnca ćete staviti u mlijeko koje može biti obično kravlje, kozje, ovčje, kuhano, nekuhano, neobrano, zapravo bolje što masnije mlijeko. Pravilo kojeg se trebate držati je da mlijeko ne smije biti vruće, dakle koristite mlijeko sobne temperature ili hladno mlijeko.
Nakon što ste usuli zrnca ostavite mlijeko na sobnoj temperaturi 24 sata da tibetanska gljiva fermentira i zgusne mlijeko, nemojte stavljati blizu izvora topline, ali staklenku držite na toplom mjestu. Primjetit ćete da će se sirutka odvojiti od gustog dijela, pa sve zajedno možete promučkati i promiješati. Nakon 24 sata ćete kefir procijediti kroz običnu plastičnu ili metalnu cjediljku, gljivu ćete izvaditi, a kefir konzumirati. Nakon cijeđenja kefir možete ostaviti i naredna dva dana konzumirati ako ga držite u hladnjaku, a bit će bogatiji vitaminima B kompleksa B1, B6 i B9, te će sadržavati manje laktoze i šećera. Kod cijeđenja možete gljivu i stisnuti i protresti, isprati haldnom i mlakom vodom, samo ne vrućom, a kada je u mlijeku staklenka može biti ili čvrsto zatvorena ili samo poklopljena nekim poklopcem.
Tagovi: