Gušterača gdje se nalazi

Gušterača gdje se nalazi

Gušterača je nekada smatrana žlijezdom sada je nazivaju samo organom

Zbog svoje endokrine uloge u tijelu gušterača je smatrana žlijezdom sada je nazivaju samo organom, a na mnogo mjesta je navedena kao žlijezda/organ. Zbog njezine dvojake uloge, lučenja enzima koji pomažu i pospješuju probavu i lučenja hormona inzulina i glukagona, postala je samo neparni organ koji obavlja životno važne funkcije u ljudskom tijelu. Ova žlijezda/organ je smještena ispod želuca, veličine je 15 - 25 centimetara, a jedan njezin kanal se ulijeva u dvanaesnik ili dvanaesterac.

Gušterača je kruškolikog oblika, okružena jetrom, slezenom, mjehurom i tankim crijevom, ima spužvastu strukturu i sastoji se od tri dijela, glave, tijelairepa. Glava je najširi dio gušterače i iz nje vodi kanal u dvanaesnik, tijelo je njezin najuži dio i nalazi se ispred kralježnice, a rep je krajnji lijevi dio gušterače koji se nalazi tik do slezene. Baš zbog dvojake uloge gušterače, proizvodnje enzima od njezinog zdravog i ispravnog funkcioniranja ovisi cjelokupno čovjekovo zdravlje i ovo se ne odnosi samo na dijabetes i dijabetičare.

Gušterača dvojako radi pa su moguće i dvojake bolesti

Zanimljivo je kako jedan neparni organ ima tako dvostruku ulogu u organizmu. Gušterača dvojako radi pa su moguće i dvojake, posve odvojene bolesti vezane uz nju, ali i kombinirane međusobno se mogu pojaviti. U gušterači se luče enzimi amilaze i lipaze, koji su presudni za razgradnju masnoća iz hrane koju unosimo u tijelo, ali tek razgrađene masnoće se u vidu malih čestica se putem crijevnih resica prenose u krv i ako vam liječnik savjetuje izbjegavanje masne hrane to je s razlogom.

Naravno, gušterača luči inzulin, a ako je to lučenje poremećeno nastaje dijabetes isto je i s glukagonom koji bi trebao regulirati razinu šećera u krvi. Kako nastaje dijabetes, tako što bez dovoljno inzulina ne može iz krvi prelaziti u tkiva, ali se gomila u krvi i tako nastaje šećerna bolest. Ako se dijabetes ne liječi nastaju postepeno razne dijabetičke komplikacije, oštećenje vida, cirkulacije, slabljenje bubrežnih funkcija, a amputacije donjih udova zbog dijabetičkih komplikacija.

Gušterača, njezina akutna stanja i kronične bolesti

Upala gušterače ili pankreatitis je najčešće akutno, ali privremeno stanje i obično je vezano uz žučne kamence. Međutim, događa se da pankreatitis postane kronična i progresivna bolest, a i neke akutne upale gušterače mogu postati po život opasne. Gušterača, njezina akutna stanja i kronične bolesti trebaju biti ozbiljno shvaćeni i liječeni jer se rak gušterače obično prekasno otkriva da bi se uspješno liječio. Naime, rani rak gušterače često prođe ispod radara bez ikakvih simptoma i upozorenja.

Gušterača je najviše ugrožena tumorima gušterače koji mogu biti po život opasni. Simptomi karcinoma gušterače se prekasno pojave, zato je visoka stopa smrtnosti od ovog karcinoma. Ako naglo gubite na težini, imate bolove u gornjem dijelu trbuha, imate žuticu ili dijabetes, mučnine i povraćanja, nadutost, otečenu jetru ili žučni mjehur, krvni ugrušak u velikoj veni, najčešće u nozi, trebate ozbiljne pretrage, CT ili MR skeniranje i druge, laboratorijske pretrage da bi mogli što prije započeti liječenje.


Tagovi: