Vodikov peroksid gdje kupiti

Vodikov peroksid gdje kupiti

Što je vodikov peroksid?

Vodikov peroksid, odnosno H2O2, je kemijski spoj koji se sastoji od vode, ili H2O, i dodatnog atoma kisika. Ovaj spoj je bezbojna tekućina koja se često koristi kao dezinficijens, izbjeljivač i oksidacijsko sredstvo. Djeluje tako da oslobađa molekule kisika kada se razgradi. Kada vodikov peroksid dođe u kontakt s površinom ili tijelom, enzim poznat kao katalaza prisutan u stanicama razgrađuje H2O2 na vodu i kisik. Taj proces oslobađanja kisika stvara mjehuriće koji se mogu vidjeti kada peroksid dolazi u dodir s ranom ili površinom koju se želi dezinficirati. Ovaj kisik pomaže u uništavanju bakterija, virusa i drugih mikroorganizama jer uzrokuje oksidaciju njihovih stanica, čime ih uništava. Najčešće se koristi u medicini za ispiranje rana i kao sredstvo za čišćenje površina. No, valja biti oprezan kada koristite ovo sredstvo jer može izazvati kožnu reakciju poput crvenila, svraba i boli, može uzrokovati iritaciju sluznice te može uzrokovati opekline ako se koristi u velikim koncentracijama.

Za što se koristi vodikov peroksid?

Vodikov peroksid se može koristiti u različitim područjima u različite primjene. Često se koristi za dezinfekciju rana, posjekotina i ogrebotina. Također se primjenjuje za čišćenje površina u kućanstvu, kao što su kupaonice i kuhinje. Također se koristi za izbjeljivanje zubi ili odjeće. U stomatologiji se često primjenjuje za izbjeljivanje zubi. Može se koristiti za tretiranje akni i prištića. Treba paziti da se ne koristi u prevelikim količinama jer može izazvati iritaciju kože. U bolnicama i drugim medicinskim okruženjima, vodikov peroksid se koristi za dezinfekciju površina i instrumenata. Ponekad koristi u poljoprivredi za dezinfekciju tla i suzbijanje štetnih organizama. Prisutan je u nekim kozmetičkim proizvodima, kao što su proizvodi za posvjetljivanje kose ili proizvodi za njegu kože. Kada ga koristite, bitno je biti veoma oprezan pri korištenju jer može izazvati određene reakcije. Posebno ukoliko dođe u kontakt s kožom, očima ili sluznicom. Od reakcija se može pojaviti iritacija, svrab, crvenilo i natečenost.

Gdje se može kupiti vodikov peroksid?

Vodik peroksid je bezbojna tekućina koja nema mirisa. Koristi se u razne svrhe, kao laboratorijska kemikalija, te za proizvodnju raznih tvari i koristi se kao dezinficijens. Veoma je bitno pažljivo rukovati jer može uzrokovati određene reakcije. Ukoliko vodikov peroksid dođe u kontakt s očima odnosno uđe Vam u oči, morate što prije isprati oči s vodom jer kod duljeg kontakta s očima može kod osobe izazvati crvenilo, peckanje kao i suzenje očiju. Također ukoliko progutate ovu tekućinu u većoj dozi, može kod osobe izazvati razne probavne probleme kao što su mučnina, proljev i povraćanje te neđagodan osjećaj u želucu. Kads rukujete s ovim proizvodom veoma je bitno nositi zaštitne artikle kao što su rukavice, maska i zaštitne naočale kako biste zaštitili oči, ruke, lice i ostatak tijela. Uvijek držite vodikov peroksid što dalje od dohvata male djece i kućnih ljubimaca kako ne bi slučajno došli u kontakt s ovim proizvodom.


Tagovi: